Němcovova přítelkyně se vrací z Moskvy na Ukrajinu

Moskva - Třiadvacetiletá ukrajinská modelka Anna Durycká, přítelkyně ruského opozičního vůdce Borise Němcova a zřejmě jediná přímá svědkyně jeho páteční vraždy, odjela po předchozím údajném zákazu z Moskvy do Kyjeva. Sama Durycká dříve řekla ruské televizi Dožď, že z bezpečnostních důvodů nesmí odjet z ruské metropole. Německému deníku Bild její matka řekla, že je v Moskvě pod neustálým dohledem speciálních jednotek.

„Anna Durycká právě odjela do Kyjeva. Ukrajinští diplomaté v Moskvě jí poskytli veškerou potřebnou pomoc,“ uvedl na Twitteru mluvčí ukrajinské diplomacie.

Durycká předtím tvrdila, že musí zůstat v Rusku. „Vyšetřovatelé tvrdí, že mimo Moskvu pro mě není bezpečno,“ řekla modelka, která s pětapadesátiletým Němcovem žila tři roky. Durycká odmítla nabízený program na ochranu svědků, od ruské policie ale dostala osobní ochranu.

„Je mi velmi těžko, nedokážu vyjít z domu. Nejspíš nepůjdu ani na pohřeb,“ svěřila se Durycká ruské televizi. Na okolnosti střelby na mostě v centru Moskvy si prý nevzpomíná.

Advokát ukrajinské modelky Vadim Prochorov agentuře Interfax řekl, že zamítl policejní žádost o prověření Durycké na detektoru lži. „Žádné nové svědectví tam zaznít nemůže a o pravdivosti dosavadní výpovědi nikdo nezapochyboval,“ vysvětlil své stanovisko advokát. „Její psychický stav je teď těžký a detektor lži je jen další stres,“ dodal.