Zeman v USA: „Všichni musíme říci: Jsem Žid“

Washington - Český prezident Miloš Zeman dnes v USA podpořil Izrael a vyslovil se pro koordinovanou akci mezinárodního společenství proti islámskému terorismu. Zeman to prohlásil na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Parafrázoval také slavný berlínský výrok Johna Kennedyho. „Všichni musíme říci: Jsem Žid,“ pronesl.

Ve svém projevu Zeman připomněl slova amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, pronesená u Berlínské zdi. „Znáte ten známý slogan: Ich bin ein Berliner. Nyní musíme všichni říci: Jsem Žid,“ řekl český prezident v angličtině a poslední větu zopakoval i v hebrejštině. Posluchači reagovali potleskem vestoje.    

„Vaše diskriminace je naše diskriminace, vaše oběti jsou naše oběti,“ dodal Miloš Zeman a prohlásil, že svět čelí hrozbě islámského terorismu. Zároveň uvedl, že jako reakci navrhuje systematický a koordinovaný boj proti základnám islámského terorismu, společnou mezinárodní akci, pokud možno pod záštitou Rady bezpečnosti OSN za využití bezpilotních letadel, zvláštních jednotek a tajných služeb.

„Potřebujeme novou strategii v boji proti islámskému terorismu. Ne tanky, ne pěchotu, ne dělostřelectvo, ale bezpilotní letouny, zvláštní jednotky a tajné služby,“ upřesnil český prezident. V této souvislosti vyzdvihl činnost izraelské tajné služby Mossad, která je podle něj jedinou efektivní tajnou službou světa.    

Zeman: I Československo bylo jediným ostrovem demokracie v Evropě

Moderátor se ho poté zeptal, proč Česká republika podporuje Izrael. „Velmi jednoduchá otázka a velmi jednoduchá odpověď. Protože máme stejnou historii. Byli jsme obklopeni nepřáteli, diktaturami. Bývalé Československo bylo jediným ostrovem demokracie v srdci Evropy,“ uvedl Zeman s tím, že Izrael je na tom podobně na Blízkém východě. „A mezi těmito dvěma ostrovy tak musí existovat solidarita,“ dodal.

Krátce po Zemanovi vystoupil na konferenci i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Izrael nikdy nezapomíná na své přátele. A Češi byli vždy opravdovými přáteli Izraele a židovského lidu,“ uvedl. „Víte, pane prezidente, když jsem vstoupil v roce 1967 do izraelské armády, dostal jsem českou pušku. Byla to jedna z pušek, kterou jste nám dali vy, když jsme to v roce 1948 potřebovali. Takže děkuji Vám, že jste dnes tady,“ dodal Netanjahu směrem k Zemanovi. 

  • „Se Zemanovým vřelým přijetím na nejvýznamnější proizraelské akci ale kontrastuje to, že prezident nemá v plánu žádné setkání s nejvyššími představiteli administrativy. Česká televize má z amerických zdrojů potvrzené znepokojení některých amerických politiků kvůli výrokům Miloše Zemana, které se vážou k ukrajinskému konfliktu,“ vysvětluje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (AIPAC) je největší proizraelská lobbistická skupina ve Spojených státech. Netanjahu ve Washingtonu v úterý pronese projev v Kongresu, kam jej pozvali američtí republikáni - bez vědomí Obamovy administrativy. Zeman a Netanjahu se spolu bavili o Íránu, situaci na Golanských výšinách a o česko-izraelských vtazích. „Jednání proběhlo ve velmi neformální a uvolněné atmosféře,“ sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČTK/AP/Abir Sultan

Izraelský premiér dnes na konferenci AIPAC prohlásil, že zprávy o rozpadu americko-izraelského svazku „jsou nejen ukvapené, ale i špatné“. „Naše spojenectví je silnější než kdy jindy,“ řekl Netanjahu. Zdůraznil také, že svým projevem v Kongresu nechce Obamu urazit, musí prý ale upozornit na hrozbu íránského jaderného programu. Vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem se v poslední době vyostřují, především kvůli vrcholícímu jednání o íránském jádru.