Z arcibiskupa disidentem, Róbert Bezák stále neví, proč byl odvolán

Bratislava - Bývalý trnavský arcibiskup Robert Bezák oslavil 55 narozeniny. Nejoblíbenější duchovní na Slovensku ale nemá kvůli vnitřním církevním sporům už více než dva roky žádný kontakt s věřícími. Po ročním pobytu v italském klášteru se sice vrátil do rodné země, nemůže ale kázat ani veřejně vystupovat. Církev dodnes nevysvětlila, proč jednoho z nejvýše postavených duchovních poslala do důchodu už v 52 letech.

Róbert Bezák stále neví, proč byl odvolán (zdroj: ČT24)

Nejméně 22 bohoslužeb nechávají věřící odsloužit za emeritního arcibiskupa Róberta Bezáka během února a března na Slovensku i České republice. Chtějí tak církvi ukázat, že na oblíbeného duchovního nezapomněli ani téměř tři roky po jeho nuceném odchodu z postu arcibiskupa.

Vatikán ani místní Biskupská konference stále nevysvětlili důvod nečekaného odvolání jednoho z nejvýše postavených mužů v hierarchii slovenské Římskokatolické církve. Dokonce i sám Bezák tvrdí, že mu dodnes nikdo neřekl, co stálo za rychlým koncem jeho církevní kariéry. Množí se proto spekulace.

Osobnosti o Róbertu Bezákovi:

Václav Malý, světící biskup pražský:
„Pokud jsem ho poznal, tak to byl člověk, který se snažil o otevřenost, přímost a to, co si myslí, tak také říká.“
Tomáš Halík, kněz a profesor Karlovy univerzity:
„Byl to především pontifex – to znamená: budovatel mostů. Nyní jsou některé důležité mosty ke škodě církve zbořeny.“

Róbert Bezák
Zdroj: ČTK/AP/Miroslav Földeši

Arcibiskup Bezák po nástupu do úřadu v roce 2009 spustil rozsáhlý audit. Konkrétní výsledky nebyly nikdy zveřejněny. Z kusých zpráv ale víme, že odhalil podezřelé prodeje nemovitého majetku bohaté arcidiecéze i pohyby na jejích účtech. Objevují se pochyby, zda nedocházelo k praní špinavých peněz - a to nejen ze Slovenska.

Za vším měl - podle Bezákových podporovatelů - stát jeho předchůdce Ján Sokol. Emeritní arcibiskup je obviňován ze spolupráce s StB v dobách komunismu. To mu ale po revoluci nebránilo v oslnivé církevní kariéře. Před šesti lety vysoké funkce kvůli věku opustil. Obrovský vliv v církevních strukturách mu ale prý zůstal. Údajně ho měl využít k odstranění svého nástupce, který se pokusil rozkrýt jeho finanční a majetkové machinace.

Róbert Bezák na své poslední mši:

„Někdy, přátelé, se v církvi mohou dít vážné věci. Církev není společenství dokonalých a já jsem ani nevstupoval do takového společenství. Já jsem nevstoupil do církve, abych žil v krásné instituci, ale abych žil s Kristem. Já věřím v Boha. Amen.“

Róbert Bezák se od svého odvolání snaží získat audienci u papeže. Benedikt XVI. ani jeho nástupce František si na něj zatím však čas neudělali. Návrat Bezáka do církevních struktur na Slovensku je v tuto chvíli nepředstavitelný. Jeho podporovatelé doufají, že najde uplatnění ve vatikánské diplomacii. Zatím je to ale spíše jen zbožné přání.

Na film Petra Minaříka Arcibiskup s lidskou tváří se podívejte zde:

Arcibiskup s lidskou tváří