Kyjev musí zrušit embargo a zajistit práva Donbasu, řekl Lavrov

Ženeva – Ukrajinská vláda by podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova měla odstranit „faktickou“ ekonomickou blokádu Donbasu. Ruský ministr dnes v Ženevě uvedl, že Kyjev musí co nejdříve dostát svým závazkům z Minsku a začít vyplácet sociální dávky nebo umožnit bankovní převody. Podle svých slov doufá, že na základě příměří bude Ukrajina „respektovat práva obyvatel na východě země“. Americký ministr zahraničí John Kerry po společném jednání řekl, že zodpovědnost je také na separatistech a Moskvě - při neplnění dohod prý Rusko musí počítat s dalšími sankcemi.

„Ukrajinská vláda by měla odstranit blokádu tohoto regionu. Měla by obnovit ekonomické vazby, vyplácet sociální dávky nebo umožnit bankovní převody. Všechna tato opatření byla uvedena v minských bodech a jejich implementace by neměla být zpožďována,“ prohlásil Lavrov po ranní schůzce s Kerrym v Ženevě.

Právě do Spojených států a jejich postoje k ukrajinské krizi si Lavrov nepřímo rýpl, když vyzval mezinárodní společenství, aby nepodléhalo jedinému názoru. „Společenství lidských práv by se mělo zbavit mesianismu či snaze implementovat jedinou verzi a názor. Máme historii a lidstvo, které je velice rozdílné, a měli bychom bojovat proti vyjadřování zvláštního a jedinečného názoru jako jednoho platného,“ dodal Lavrov.

Příměří musí být podle Kerryho dodržováno na všech místech východní Ukrajiny, včetně města Debalceve či okolí Mariupolu, a to v řádu hodin, nikoli dní. „Pokud se tak nestane, pokud se nadále nebudou v takto velkém rozsahu dodržovat (dohody), nastanou nevyhnutně následky, které dál zvýší tlak na už tak zkoušené ruské hospodářství,“ uvedl šéf americké diplomacie. Zdůraznil ale rovněž, že si prý ruský prezident Putin mylně vykládá velkou část toho, co USA dělají nebo se pokouší dělat, a že doufá v brzké zlepšení vzájemných vztahů obou zemí.

Šéf ruské diplomacie se také vyjádřil k vyšetřování vraždy opozičního ruského politika Borise Němcova. Jeho páteční zastřelení v centru Moskvy označil za „strašný zločin, který bude vyšetřen“. Zopakoval, že na hledání viníků osobně dohlíží prezident Vladimir Putin.

Lavrov k plenárnímu zasedání Rady OSN pro lidská práva promluvil krátce před americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, se kterým ráno jednal mimo jiné právě o situaci na Ukrajině. Dalšími tématy asi 80minutového rozhovoru byly podle ministerstva zahraničí USA také konflikt v Sýrii a íránský jaderný program.

Vydáno pod