Odpadlík z IS: Džihádista John byl nevýrazný chladný samotář

Radikální islamista Mohammed Emwazi, známý pod přezdívkou Džihádista John, byl chladný samotář, který se držel stranou, tvrdí v rozhovoru pro BBC abú Ajmán. Ten bojoval na straně Islámského státu (IS) v Sýrii, kde Emwaziho potkal. Podle Ajmána jeden z nejhledanějších radikálů světa ničím nevynikal. Totožnost Džihádisty Johna byla odhalena minulý týden. Ukázalo se, že jde o 27letého muže původem z Kuvajtu, který vyrůstal v Londýně a vystudoval programování na Westminsterské univerzitě.

  • Britské tajné služby zveřejnily identitu takzvaného Džihádisty Johna minulý týden. Znaly ji už dříve, z taktických důvodů ale čekaly. Britská policie odmítla zprávy komentovat, jelikož stále probíhá vyšetřování.
  • Džihádista John je podle všeho jeden ze tří Britů, kteří mají v rámci IS na starost nakládání se západními rukojmími. Mezi džihádisty se jim kvůli vazbě na Británii přezdívá „Beatles“.

Džihádista John se poprvé objevil na videu s vraždou amerického novináře Jamese Foleyho. Už tehdy se hovořilo o jeho britském přízvuku. Emwazi se pak stal hlavní postavou islamistické propagandy. Podle Ajmána se Emwazi na rozdíl od jiných britských radikálů chtěl na videích IS ukazovat. Bojovník na něj narazil poprvé asi před dvěma lety, když poprvé přijel do Sýrie. 

Škola podezření na radikalizaci Emwaziho neměla

U Emwaziho nikdy nepanovalo podezření, že by se mohl radikalizovat, uvedla ředitelka školy, do níž jako chlapec v Londýně chodil. Podle Jo Shuterové byl Emwazi tichý a pracovitý, i když s ním byly podobné problémy jako s ostatními dospívajícími žáky. „Byly tu nějaké problémy, že byl šikanován. V šestém ročníku to byl ale tvrdě pracující mladý muž, který chtěl jít na univerzitu,“ podotkla Shuterová. Škola se prý vždy snažila vytvořit atmosféru tolerance, kde mohli žáci vést s dospělými dialog.

Zahraniční bojovníci, hlavně ti britští, prý žili v „luxusu“ v okolí uprchlického tábora Atmah na severu Sýrie, kde obsadili domy. Hovořili o pětihvězdičkovém džihádu a fotografie sdíleli na Twitteru či Instagramu, aby se pochlubili, jak se mají dobře.
 
Ajmán toto místo navštívil několikrát. Emwaziho označil za podivína. „Byl chladný, moc nemluvil. Na společné modlitby nechodil, modlil se jen se svými přáteli. Další britští bratři se modlili s námi. Bylo to divné,“ konstatoval přeběhlík. Džihádista prý ani nezdravil – vždy se odvrátil. 

Video se stětím novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Právě Emwazi se posléze stal symbolem brutality IS. „Islamisté mají profesionální psychology, kteří vědí, ze kterých bojovníků udělat hvězdy. Na Džihádistovi Johnovi ale nebylo nic zvláštního, kdokoli mohl být jako on,“ podotkl Ajmán s tím, že řada lidí se k IS přidává kvůli tomu, že chtějí nové zbraně, luxusní střelné zbraně nebo džípy – jednoduše se touží předvést. Ajmán se rozhodl skupinu opustit poté, co ho nutili vraždit ženy a děti.
 
Někteří Emwaziho spolubojovníci prý džihádistu milují. „Někteří se přidali k IS poté, co ho viděli. Obdivují ho, berou si z něj příklad,“ uvedl Ajmán. „Někteří si ale myslí, že se předvádí, že ho IS využívá,“ dodal dezertér. Osobnost Džihádistického Johna je každopádně pro propagandu IS obrovským přínosem. Právě on má přilákat rozhněvané muslimy z celé Evropy, aby se přidali k radikálům na Blízkém východě. V jejich řadách už nyní bojují desetitisíce lidí ze zahraničí.

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Proti islamistům zahájili západní spojenci včetně Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkům IS začaly odjíždět stovky muslimů z Británie i dalších západoevropských zemí.

Emwaziho život ve zkratce

1988: Narodil se v Kuvajtu.

1994: Jeho rodina se odstěhovala do Británie.

2009: Dokončil studia výpočetní techniky na Westminsterské univerzitě.

Srpen 2009: Se dvěma přáteli odjel na safari do Tanzánie, byl mu ale odmítnut vstup do země. Emwazi pak odletěl do Amsterdamu, kde tvrdil, že ho člen britské MI5 obvinil z úmyslu dostat do Somálska. Tam působí militantní skupina al-Šabáb. Emwazi to popřel - MI5 se ho prý snažila naverbovat.

Září 2009: Odjel do Kuvajtu, kde zůstal s otcovou rodinou.

Červenec 2010: Vrátil se na chvíli do Británie, vízum do Kuvajtu mu úřady zamítly.

2013: Změnil si jméno. Snažil se vycestovat do Kuvajtu, ale byl zastaven. Následně zmizel. O čtyři měsíce policie rodině oznámila, že se Emwazi nachází v Sýrii.

Zveřejněné e-maily: Emwazi tvrdil, že ho úřady pronásledují a ničí mu život

Zůstává otázkou, jestli k radikalizaci mladého muže napomohly úřady nebo se dal na tuto dráhu už dříve. Jedna advokátní skupina se sídlem v Londýně zveřejnila Emwaziho e-maily, které ho vykreslují jako člověka pronásledovaného britskými orgány. Ty mu měly zničit plány na nový život.

Jeden z e-mailů byl odeslán poté, co byl Emwazi zadržen na britském letišti, odkud chtěl letět do rodného Kuvajtu. Následně byl dlouhé hodiny vyslýchán. „Řekl jsem jim, že chci být sám, že se chci usadit v Kuvajtu. Proto jsem si našel práci a manželku!! Ale oni se smáli,“ napsal Emwazi 3. června 2010. „Jeden z nich se naštval, tlačil mě proti zdi. Nechápu, proč to udělal po šestihodinovém výslechu, poté, co mi byly odebrány otisky prstů a byla jsem prohledán. Když jsem se zeptal na jejich jména, řekli, že mi je nedají,“ dodal.

Jiří Hošek, zpravodaj ČRo

„Nejméně dva Emwaziho spolužáci - jeden jeho blízký kamarád a další starší student – se přidali k radikálnímu islámu před několika lety. Jeden byl zabit v Sýrii, dalšího zabil americký bezpilotní letoun v Somálsku. Je tedy čím dál víc pravděpodobné, že už na střední škole přišel do kontaktu s myšlenkami radikálního islámu.“

Další e-maily citované deníkem Daily Mail ukazují, že se Emwazi cítil jako zombie a přemýšlel o sebevraždě. Řada analytiků ale upozorňuje, že úřady už dříve věděly o jeho spojení s teroristickými skupinami – právě proto byl Emwazi v jejich hledáčku.

Že je Emwazi radikální islamista, šokovalo britskou vysokou školu i jeho bývalého zaměstnavatele. Šéf jedné IT firmy v Kuvajtu v rozhovoru pro Guardian prohlásil, že z tehdy 21letého Emwaziho udělal prodejce. Prý to byl nejlepší pracovník, jakého kdy firma měla. Emwazi byl podle něj dobrý na práci s lidmi, byl klidný a slušný.

Nově zveřejněné detaily z Emwaziho života (zdroj: ČT24)
Vydáno pod