Aleppo se příměří nedočká, povstalci odmítli návrh OSN

Zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanu de Misturovi se nepodařilo vyjednat lokální klid zbraní pro syrské město Aleppo. Jeho návrhy sice přijal Asadův režim, opozice je ale odmítla. Podle komise revolučních sil by dohoda měla obsahovat návrhy týkající se celého syrského konfliktu, nejen jednoho města. Opozice zase požaduje záruky pro odstoupení prezidenta a soud se syrskými představiteli.

  • Aleppo bývalo hospodářskou metropolí Sýrie. Od léta 2012 je rozdělené na dvě části - zatímco západní čtvrti kontroluje vláda, východní jsou v rukou opozice. Prezident Bašár Asad začátkem února souhlasil s příměřím, které by mělo platit aspoň šest týdnů.  

De Mistura je už třetím zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii. Jeho předchůdci neúspěšně usilovali o vyjednání dohody mezi Damaškem a opozicí. De Mistura na to chtěl jít jinak - prohlásil, že chce vyjednat lokální příměří, která umožní dopravit k civilistům humanitární pomoc a otevřou cestu k širší dohodě o klidu zbraní.

Podle komise revolučních sil ale Misturovy návrhy „nepřinášejí řešení humanitární krize pro Syřany, kteří jsou vystaveni chemickým a dalším zakázaným zbraním“.  

Oběti bojů u Aleppa
Zdroj: ČT24/ISIFA

Opozice staví na obsahu minulých kol mírových jednání, v nichž trvala na tom, že Asad musí odstoupit a že vedení Sýrie se ujme přechodná vláda. De Misturovi zřejmě přestala důvěřovat. V polovině února totiž ve Vídni prohlásil, že je nutné s Asadem počítat jako s účastníkem řešení syrské krize.

Islamisté z fronty An-Nusra dobyli základny povstalců

Boje mezitím pokračují asi 50 kilometrů jižně od Damašku, na rozhraní provincií Dará, Kunajtra a Damašek. Syrská armáda a spojenecký libanonský Hizballáh tam bojují proti opozici z fronty An-Nusra, která obsadila strategické kopce. Povstalci hlásící se k al-Káidě o víkendu dobyli základny umírněných rebelů asi 30 kilometrů od Aleppa. To je další nepříjemná zpráva pro USA s ohledem na jejich úsilí vyzbrojovat povstalce proti Asadově režimu. 

Syrští Kurdové zase bojují v blízkosti severosyrského Kobani s radikální organizací Islámský stát (IS). V okolí města už získali skoro 300 ze 350 vesnic.

IS o víkendu pustil na svobodu 19 z více než 200 syrských křesťanů, které zajal minulý týden v provincii Hasaká. Skupina byla podle agentury AFP propuštěna za výkupné a je už ve městě Hasaká.