„Izraelská“ agenda Zemana v USA - konference i schůzka s premiérem

Washington – Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Spojených států, a i když není v plánu žádné jednání s významnými zástupci vlády, přesto se setká zřejmě s nejsledovanějším zahraničním hostem těchto dní – premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem. Oba přijíždějí v době konference vlivného uskupení AIPAC, které v Americe prosazuje izraelské zájmy. Právě Zeman má být hlavním řečníkem, zatímco Netanjahu spíše kontroverzním středem pozornosti kvůli sporům s USA ohledně íránského jaderného programu.

Hlavním bodem washingtonské konference má být mezinárodní terorismus. Zeman má pronést svůj příspěvek kolem 15. hodiny středoevropského času a chce navázat na svůj projev z nedávné pražské konference, na které vyzval ke společné mezinárodní akci proti výcvikovým táborům teroristů. Prezident dlouhodobě označuje Islámský stát za hlavní světové nebezpečí. 

Během dne by se měl potkat s některými účastníky konference, mimo jiné s Netanjahuem. Na českém velvyslanectví pak poobědvá se zástupci americké Sněmovny reprezentantů a setká se s českými krajany. 

Zeman má při své návštěvě Washingtonu v plánu také uctít u pietního místa u Pentagonu památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Věnec položí rovněž u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. 

Nejzajímavějším bodem je však společná schůzka s Netanjahuem. Právě on se chystá vystoupit před oběma komorami Kongresu a lobbovat proti návrhům ohledně íránského jaderného programu. Podle Netanjahua tím Spojené státy ustupují Íránu. Dohoda připravovaná Obamovou vládou prý nezabrání tomu, aby Teherán vyrobil atomovou bombu. 

Velmoci se dohodu s Íránem snaží dojednat do 31. března. Írán má v mezinárodní dohodě s USA, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem zaručit civilní povahu svého jaderného programu výměnou za odvolání mezinárodních sankcí proti Teheránu. 

Perspektiva této historické dohody ale vyvolává nové ochlazení vztahů mezi izraelskými a americkými spojenci. Bílý dům je podle místních a zahraničních komentářů roztrpčen návštěvou Netanjahua v Kongresu, protože to republikánský šéf sněmovny John Boehner s nikým z vlády nekonzultoval. S Netanjahuem by se za jeho pobytu v USA neměl sejít žádný představitel Obamova týmu.

Zpravodaj ČT: Řada vrcholných politiků USA má od Zemana odstup (zdroj: ČT24)