Egyptský soud označil Hamas za teroristickou organizaci

Káhira 28. února (ČTK) - Egyptský soud dnes označil palestinské radikální hnutí Hamas za teroristickou organizaci. Informovala o tom agentura AFP. Už letos v lednu egyptská justice označila za teroristickou skupinu ozbrojené křídlo Hamasu, brigády Kásam. Před rokem pak Hamasu, který je ideologickou odnoží Muslimského bratrstva, zakázala působit na území Egypta.

„Rozhodnutí egyptského soudu zařadit Hamas na seznam teroristických organizací je šokující a nebezpečné, jeho terčem je palestinský národ a jeho hnutí odporu. (Verdikt) nebude mít na Hamas žádný vliv,“ uvedlo hnutí v oficiálním prohlášení.

Za teroristickou organizaci považuje Egypt i ideového souputníka Hamasu, Muslimské bratrstvo. To Egyptu vládlo od prvních svobodných voleb v roce 2012, které tehdy následovaly po pádu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Po předloňském svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího ale Muslimské bratrstvo upadlo v nemilost a dosud bylo z jeho řad pozatýkáno na 22.000 lidí, včetně většiny jeho vedoucích členů.

Právě vůdcům zakázaného Muslimského bratrstva Muhammadu Badímu a jeho zástupci Chajrátu Šatirovi dnes udělil káhirský soud doživotní tresty. Čtyři z celkem 18 souzených členů bratrstva dostali trest smrti, uvedla agentura AP. Soud došel k závěru, že všichni obžalovaní nesou odpovědnost za smrt demonstrantů během nepokojů v Káhiře v roce 2013.

Demonstrace na náměstí Tahrír
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Amr Nabil

Prokuratura muže vinila mimo jiné z vraždy, podněcování k násilí a držení střelných zbraní. Konkrétně se soud týkal demonstrace z 30. června 2013, kdy při nepokojích čtyři dny před svržením prezidenta Muhammada Mursího zemřelo 11 lidí a 91 utrpělo zranění.

Egyptský soud by měl v příštím týdnu vynést verdikt v ostře sledovaném procesu se zmiňovaným Muhammadem Mursím, jenž je obviněn z toho, že v době svého působení coby hlava státu předal Kataru tajné státní dokumenty.