Rozstřílené Gaze dělá společnost Banksyho kočka

Banksy, zřejmě nejproslulejší symbol streetartu, navštívil Pásmo Gazy. Jeden z domů zničených při posledním ostřelování izraelskou armádou tam nyní hlídá bílá kočka s červenou mašlí. „Chtěl jsem upozornit na zdevastovanou Gazu vyvěšením fotografií na mých webových stránkách - ale na internetu se lidé dívají jen na obrázky koťátek,“ vysvětlil umělec. V Gaze natočil působivé video.

Banksyho dílo je k vidění od Londýna přes New Orleans až po Sydney. Jeho tvář přitom vidělo jen pár zasvěcených. Pracuje sám, anonymně a kdekoliv ho napadne. O to větší pozdvižení způsobila jeho návštěva Gazy. S britským umělcem si místní povídali tváří v tvář. „Banksy sem přijel před třemi měsíci a namaloval tenhle obraz. Pomáhali jsme mu, povídali si a hodně se nasmáli,“ konstatoval Mohamed Šambárí.  

V Gaze vznikly rovnou tři unikáty – smutná postava s šátkem, dětský kolotoč a bílé kotě. Malbou chtěl Banksy vyjádřit lhostejnost světa ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou – zatímco tady umírají lidé, planeta podle něj sleduje videa koček. „Tohle kotě si má s čím hrát. Co ale naše děti?“ říká další z obyvatel Gazy. 

Banksy natočil v Gaze dvouminutové video, v němž nešetří hořkou ironií. Záběry začínají v tunelech – autor divákům říká, že návštěva proběhne „hodně daleko od turistické trasy“. A připomíná, že v oblasti chybí cement.

  • Banksy o životě v Gaze: „Gaza je často popisována jako největší vězení pod širým nebem, protože nikomu není povoleno vstoupit ani odejít. Ve vztahu k věznicím je to ale trochu nefér - ony nemají skoro každý den problémy s elektřinou a nedostatkem pitné vody.“

Gaza je zničená po 50denním konfliktu. Zemřelo při něm přes pět set dětí a tři tisíce jich bylo zraněno. „Řekl nám, že podporuje Palestinu a její obyvatele a že chce celému světu ukázat, jak tady trpíme,“ podotkl Šambárí k Banksyho návštěvě.

V létě loňského roku vypukl konflikt poté, co byli unešeni a zavražděni tři židovští mladíci. Izrael z jejich smrti obvinil Hamas. Armáda uskutečnila několik náletů na jeho pozice v Gaze, což vyprovokovalo radikální organizaci v odvetě. Během 50 dnů ostřelování zemřelo přes dva tisíce Palestinců, 67 izraelských vojáků a šest civilistů v Izraeli. 

Naposledy byl Banksy na palestinském území před deseti lety. Tehdy pomaloval betonovou zeď oddělující Západní břeh Jordánu od Izraele. Symbolicky na ní zanechal průzor s pláží a palmami.

Banksyho graffiti na Západním břehu Jordánu
Zdroj: ČT24

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Jeho díla, často odstraněná ze zdí, se prodávají v aukcích za statisíce dolarů. S maskou a s pozměněným hlasem se objevil v dokumentu Banksy: Exit Through the Gift Shop, který byl v roce 2010 nominován na Oscara.

Banksy si zaletěl tvořit graffiti do Pásma Gazy (zdroj: ČT24)