Kosované prchají ze své země před chudobou, chtějí do Německa

Ášotalom - Maďarsko se potýká s novou imigrační vlnou Kosovanů, kteří utíkají ze své vlasti před chudobou. Většinu ilegálních běženců zachytí srbští pohraničníci posílení německými policisty. I tak ale každý den překročí schengenskou hranici desítky lidí. V roce 2013 žádalo v celé Evropské unii o azyl dle odhadů asi 20 tisíc kosovských emigrantů.

„V lednu a únoru náš úsek hranice denně překročilo šest set až osm set lidí. Byly i dny, kdy tu přešlo tisíc běženců. Chodili tady zcela volně,“ tvrdí Zoltán Saringer, který pracuje jako polní stráž v okolí maďarského města Ášotalom. Sám zadržel a předal policii stovky běženců. Maďarsko však pro Kosovany není cílovou zemí – míří především do Německa.

„Kdo přichází jen z ekonomických důvodů, měl by jít do vazby. Protože ilegální překročení hranice je trestný čin,“ říká starosta města Ášotalomu László Toroczkai. A dodává, že Brusel by se měl Kosovu začít věnovat, aby jeho obyvatelé neměli důvod utíkat.

Kosovo není jen nejmladší evropskou zemí, ale i nejchudší. Pod hranicí chudoby žije téměř 30 procent občanů, 35 procent obyvatelstva je nezaměstnaná. Mladých lidí do 24 let je bez práce dokonce 60 procent. Na konci ledna vypukly v Prištině, hlavním městě Kosova, největší nepokoje od vyhlášení nezávislosti.

Německo nedávno otevřelo čtyři nová centra, která mají uspíšit vyhodnocení nároků na azyl. Zatímco v lednu 2014 v Německu žádaly o azyl asi dva tisíce Kosovanů, v lednu letošního roku to bylo již více než tři a půl tisíce lidí. Německo přitom odmítne 99,7 procenta žádostí. Kosovo je totiž považováno za dostatečně stabilní a bezpečnou zemi pro repatriaci.

Minulý týden také Němci vyslali své policejní složky do Maďarska, aby pomohly zajistit hranici se Srbskem. Právě tudy totiž kosovský exodus do Německa proudí. Srbsko kontroly ve svém příhraničním pásmu sice zintenzivnilo, i přesto je v Maďarsku v současné době ve vazbě asi 20 tisíc migrantů z Kosova. Od konce listopadu loňského roku Kosovo opustilo zhruba 50 tisíc lidí. Jedná se o největší exodus od války na konci 90. let. Již každý čtvrtý Kosovan žije mimo svou vlast.