Potyčky neberou konce, Kyjev hlásí další padlé

Tři ukrajinští vojáci zemřeli během posledního dne při potyčkách se separatisty na východě Ukrajiny. Dalších sedm bylo zraněno. Od včerejška probíhá odsun těžkých zbraní z frontové linie. To ale doprovází vzájemné obviňování obou stran z porušování minských dohod. Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že válečná hrozba z Východu stále trvá. Do Donbasu mezitím dorazil další ruský humanitární konvoj.

Situace na východě Ukrajiny zůstává napjatá. „Nevidím, že by ve městě docházelo k nějakému stahování zbraní. Ještě před půlhodinou jsem slyšel výstřely z automatických zbraní. V noci došlo k výbuchům,“ okomentoval situaci v Doněcku spolupracovník ČT Jiří Just. Místní obyvatelé příměří moc nevěří – spíš se obávají další eskalace konfliktu. „Včera mělo u letiště dojít ke dvěma útokům. Separatisté tvrdí, že na ně zaútočila ukrajinská armáda,“ podotkl Just. Vojáci zase tvrdí opak. 

Kyjev se stále obává nepřátelské ofenzivy

Mluvčí protipovstalecké operace Anatolij Stelmach prohlásil, že separatisté během uplynulé noci celkem dodržovali klid zbraní, některé skupiny povstalců ale prý pokračují v provokacích. Také armádní mluvčí Andrij Lysenko potvrdil, že intenzita povstalecké palby na ukrajinské pozice poklesla. Zároveň ale varoval, že „protivník přeskupuje své síly a vede průzkum po celé frontové linii“. 

Hrozba nepřátelské ofenzivy podle něj přetrvává. Pod pláštíkem stahování těžkých zbraní se prý odehrává rotace jednotek a koncentrace sil na jiných úsecích fronty, například zbraně a vojáci se z dobytého Debalceve přemístili k doněckému letišti a k Mariupolu, kam prý míří i kolona padesáti raketometů. 

Zatím žádné zbraně pro Kyjev

Velká Británie podle šéfa tamní diplomacie zatím nebude dodávat zbraně ukrajinské armádě. Nevylučuje to ale v případě, že se změní tamní situace. Philip Hammond po setkání také řekl, že Británie vyšle na Ukrajinu vojenský personál, který bude pomáhat s výcvikem. O dodávkách zbraní pro Ukrajinu se hovoří také ve Washingtonu, rozhodnutí ale zatím nepadlo. USA čekají, jak budou fungovat nové minské dohody.

„Naši vojáci jsou připraveni kdykoliv vrátit techniku na předchozí pozice a během co nejkratší lhůty klást odpor nepříteli,“ podotkl Porošenko. Varoval také před ruskou vojenskou hrozbou. „Dokonce i v případě, že se v Donbasu uplatní ten nejoptimističtější scénář dlouhodobého příměří přecházejícího v politické urovnání a pevný mír, vojenská hrozba z Východu bohužel zůstane aktuální. Bude vyžadovat ustavičné úsilí a posilování obranyschopnosti,“ prohlásil. 

Proces stahování těžké techniky doprovází vzájemné obviňování ze sabotáže minských dohod. Mise OBSE má údajně jen omezené možnosti, jak proces kontrolovat. Povstalci tvrdí, že 90 procent svých těžkých zbraní už z fronty odvezli, což Kyjev popírá. Naopak povstalci pohrozili, že svá děla vrátí zpět do předchozích pozic, pokud Kyjev neuspíší stahování svých zbraní. „My už jsme stáhli 250 děl, zatímco Ukrajina všehovšudy jen 24,“ uvedl náměstek ministra obrany neuznávané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin. Oznámil také, že povstalci už začali se stahováním raketometů. 

Ruský humanitární konvoj
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Sharifulin Valery

Rusko dál posílá „humanitární konvoje“

Do hlavních bašt proruských separatistů na východě Ukrajiny - Doněcku a Luhansku dnes dorazil další ruský konvoj. Celkem 170 ruských nákladních vozů přivezlo přibližně 1 800 tun potravin. Hlavně prý masových a rybích konzerv, mouky, cukru a rýže. Šlo již o šestnáctý humanitární konvoj vypravený od začátku proruské vzpoury v dubnu loňského roku. Rusko podle TASS od loňského srpna odeslalo na Donbas více než 20 tisíc tun humanitární pomoci. Ukrajina považuje ruské humanitární konvoje za provokaci a porušení své svrchovanosti.