Řecká vláda chce znovu spustit veřejnoprávní televizi ERT

Atény - Řecká vláda chce znovu spustit vysílání veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ERT na severu Atén, která byla kvůli úsporám uzavřena v roce 2013. Podle představ nového levicového kabinetu by oživené médium mohlo znovu dát práci všem zaměstnancům, kteří o ni před dvěma lety za dramatických okolností přišli, pokud by o ni ještě měli zájem.

Zákon, který by měl znovuotevření stanice umožnit, má parlament projednat začátkem března. Provoz ERT řecká vláda každoročně financovala částkou kolem 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč). O odpojení stanice rozhodl v červnu 2013 tehdejší premiér Antonis Samaras s cílem zajistit úspory. Samarasův krok vyvolal silné protesty v Řecku i v zahraničí a vedl bezmála k rozpadu vlády.    

Aténské ústředí společnosti ERT následně okupovala část stávkujících zaměstnanců, kteří s podporou odborů změny odmítali. Novináři pokračovali ve vysílání prostřednictvím internetu a do konce října díky spolupráci s Evropskou vysílací unií i přes družicový signál. Na začátku listopadu 2013 ale zásahová komanda řecké policie budovu ERT obsadila a přinutila k opuštění objektu všechny pracovníky. V době zásahu bylo v budově asi 200 lidí, policie proti nim použila slzný plyn a zadržela čtyři osoby.  

Nástupkyní stanice ERT se v roce 2014 stala společnost NERIT, která má asi 500 zaměstnanců, tedy méně než pětinu v porovnání s ERT.

Vydáno pod