PODÍVEJTE SE: Unikátní mapa globálních srážek z dílny NASA

Tým NASA představil první globální mapu dešťových a sněhových srážek. Vědci k jejímu vytvoření využili data z celkem dvanácti satelitů. NASA spolupracuje s Japonskou kosmickou agenturou. Mapa je aktualizována každou půlhodinu, což umožňuje odborníkům pozorovat, jak se různorodé bouře pohybují po téměř celé zeměkouli. Vědci by díky novému systému mohli předpovědět, jak se počasí a klima bude měnit v budoucnu.

„Vizualizace jasně ukazuje, že všechny srážky po celém světě jsou propojené,“ prohlásila  vědkyně Gail Skofronick-Jacksonová. „Lidé si někdy neuvědomují, že déšť na jejich dvorku v USA bude mít později vliv na Evropany, až se bouře dostane přes Atlantik,“ dodala vědkyně. Padající déšť a sníh jsou základní součástí koloběhu vody na Zemi.

Sledovat sněhové srážky je podle vědců složitý úkol, protože ledové vločky se chovají jinak než dešťové kapky. „Možnost pozorovat padající sníh ze satelitů je důležité pro společnost i vědu,“ konstatovala Skofronick-Jacksonová. Sníh nahromaděný během zimy slouží pak jako zásobárna vody třeba pro zemědělce. 

NASA: Mapa globálních srážek (zdroj: ČT24)

Sdružená data ze satelitů umožní vědcům vytvořit modely krátkodobé předpovědi počasí.  „Dostali jsme požadavky na data z celého světa,“ uvedl vědec George Huffman. „Lidé žijící v Indii se snaží pochopit, jak funguje monzun, a zjistit, jaké je riziko sesuvů půdy a záplav. Lidé v Africe potřebují předpovědět vegetační období. Také zde ve Spojených státech, kde máme dobrou radarovou síť, potřebujeme družicová data, abychom viděli, co přijde,“ podotkl odborník.

Systém satelitů IMERG využívá nejen ty americké a japonské, ale také francouzské nebo indické.