Nechci jeho smrt, ale soud, říká vdova po oběti „džihádského Johna“

Londýn - Hlavní cíl západních tajných služeb, symbol nejhorších zvěrstev současnosti nebo také Džihádista John - maskovaný aktér videí pod značkou IS, jehož rukou před kamerou zemřelo několik západních rukojmí. Poté, co vyšla najevo jeho totožnost, ozvala se vdova jedné z obětí. Nechce, aby vrah jejího manžela zemřel a byl mezi islamisty uctíván jako mučedník. Přeje si naopak jeho dopadení zaživa a spravedlivý soud.

Dcera zabitého britského humanitárního pracovníka Davida Hainese Bethany však vůči vrahovi otce zastává radikálnější postoj. „Myslím, že všechny rodiny (Emwaziho obětí) pocítí uspokojení a úlevu, až jednou dostane kulku mezi oči,“ řekla mladá žena britské zpravodajské televizní stanici ITV News. 

V každé z nahrávek, kde se Emwazi objevil, má na sobě černou róbu a kuklu. Britským akcentem pak kritizuje západní představitele za jejich boj proti islamistům a svaluje smrt rukojmích právě na politiku Západu. Poté přiloží nůž ke krku svých obětí těsně před tím, než záběr skončí. V dalším záběru pak videa zabírají tělo s uříznutou hlavou.

Muž s přezdívkou John je podle všeho jeden ze tří Britů, kteří mají v rámci IS na starost nakládání se západními rukojmími. Mezi džihádisty se jim kvůli vazbě na Británii přezdívá „Beatles“.

Islamisté zřejmě zabili Brita Henninga
Zdroj: ČT24

Poprvé se muž celý v černém oděvu s anglickým přízvukem a nožem v ruce objevil na videu islamistů loni v srpnu, když zabíjel amerického novináře Jamese Foleyho. Poté byl spatřen například i na videích, která ukazovala setnutí hlavy americkému novináři Stevenu Sotloffovi a Britu Henningovi. 

Podle zdrojů britských a amerických médií se asi sedmadvacetiletý Emwazi narodil v Kuvajtu a od šesti let vyrůstal v bohaté rodině v západním Londýně. Vystudoval vysokou školu a krátce poté se radikalizoval a odjel do Sýrie pomáhat IS. Dostal se na seznam podezřelých osob vypracovaný britskými protiteroristickými službami, což vyvolalo v místních médiích otázku, zda nebylo možné násilnického mladíka včas zastavit. 

Londýnský byt, ve kterém Emwazi v minulosti bydlel
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jak uvádí expert na terorismus Afraf Ašraf, Islámský stát pro lidi typu Emwaziho v současnosti atraktivní kvůli svým dílčím úspěchům. „Problém je, že al-Káida a nyní i Islámský stát zaznamenali jisté úspěchy v tom, co dělají. Podobní lidé pak věří, právě v jejich řadách je velká šance na to něčeho dosáhnout,“ řekl BBC.

Cameron: Pro dopadení vrahů britských občanů uděláme vše

Britský premiér David Cameron  prohlásil, že Británie udělá vše k dopadení lidí, kteří páchají hrůzné zločiny proti britským občanům. Odmítl ale podle agentury Reuters komentovat zprávy médií, že maskovaný vrah západních rukojmích Islámského státu (IS) známý jako „džihádský John“ je Brit Mohammed Emwazi. „Nehodlám hovořit o konkrétních jednotlivcích,“ řekl Cameron novinářům při návštěvě Walesu.

Britský premiér David Cameron
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jeho mluvčí ve čtvrtek uvedla, že premiérův úřad nebude podávat bližší informace vzhledem k pokračujícímu policejnímu vyšetřování. Zdůraznila, že Británie je odhodlaná postavit vrahy rukojmích před soud. „Když jsou kdekoli ve světě lidé, kteří páchají odporné a nenávistné zločiny proti britským občanům, uděláme s policí, bezpečnostními složkami a silami, jimiž disponujeme, vše k dopadení těchto lidí,“ uvedl dnes šéf britského kabinetu.

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Proti islamistům podnikají západní spojenci včetně Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkům IS začaly odjíždět stovky muslimů z Británie i dalších západoevropských zemí. Evropské metropole se obávají, že tito lidé po návratu mohou představovat vážnou teroristickou hrozbu.