Před islamisty uprchlo z Libye přes 25 tisíc Egypťanů

Káhira – Memento v podobě surového zabití 21 koptů na libyjském pobřeží žene Egypťany zpět do vlasti. Od poloviny února opustilo Libyi více než 25 tisíc občanů sousední země. Egyptské ministerstvo zahraničí už dříve vyzvalo své občany, aby Libyi zmítanou chaosem a násilím opustili. Přesný údaj o počtu Egypťanů žijících v Libyi není znám, podle odhadů jsou jich desítky a možná i stovky tisíc. Většina z nich pracuje na stavbách nebo jako nejrůznější řemeslníci.

„21 400 egyptských občanů přešlo přes hraniční přechod Sallúm mezi Libyí a Egyptem,“ uvedla egyptská diplomacie. Dalších 4 122 Egypťanů se dostalo zpět domů minulý týden přes Tunisko, kam pro ně egyptské úřady vyslaly letadla.

Přesný údaj o počtu Egypťanů žijících v Libyi není znám, podle odhadů jsou jich desítky a možná i stovky tisíc. Většina z nich pracuje na stavbách nebo jako nejrůznější řemeslníci.

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. Má dva parlamenty a vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, v Tripolisu. Zmatků a bezvládní využili radikálové napojení na islamisty, kteří v uplynulých měsících obsadili Sýrii a Irák, a snaží se získat větší vliv.

Odhaduje se, že IS má v Libyi k dispozici až 800 lidí, kteří tam rovněž dostávají výcvik. Organizace minulý týden pohrozila, že se Libye stane výchozím bodem pro útoky v jižní Evropě, kam prý Islámský stát vyšle své bojovníky na lodích s imigranty. Některé země začaly hovořit o možné intervenci a IS na to zareagoval hrozbou zejména vůči Itálii.

Itálie se už tak potýká se stovkami uprchlíků, kteří směřují ze severní Afriky k jejím břehům. Jen od minulého pátku musela pobřežní stráž na moři zachraňovat až 4 000 lidí, což překonává údaj za celý loňský únor.

Jens Stoltenberg před setkáním s ministry obrany
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

NATO je ochotné Libyjcům radit

Šéf NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek ujistil libyjskou vládu, že je Aliance ochotna poskytnout rady v obranných a bezpečnostních otázkách. Zhoršující se situace v zemi podle něj vyvolává novou bezpečnostní hrozbu pro Evropu, která si vyžaduje mohutnější obranu.

NATO pomáhalo s dohledem nad dodržováním zbrojního embarga a bezletové zóny nad Libyí v průběhu roku 2011, kdy tam byl svržen režim Muammara Kaddáfího. Mise skončila v říjnu 2011 a bezpečnostní situace se od té doby vymkla kontrole. V zemi nyní existuje dvojvládí a operuje v ní několik na sobě nezávislých ozbrojených skupin, včetně radikálů napojených na organizaci Islámský stát.