Ebola na ústupu: Zdravotníci z USA předčasně opouští Libérii

Monrovia - O čtyři měsíce dříve ukončila americká armáda svou zdravotnickou misi v Libérii. V zemi stavěla provizorní zařízení pro pacienty s ebolou. Vojáci mohli ze země odjet dřív kvůli výraznému poklesu nových onemocnění krvácivou horečkou. Virus je částečně na ústupu i v Sieře Leone a Guineji. Země chtějí společnými silami epidemii ukončit do dvou měsíců.

Humanitární misi, do níž se zapojilo 2 800 amerických vojáků, Washington zahájil loni v říjnu. Bylo to v době, kdy se Libérie stala hlavním ohniskem nákazy, jež se šířila i v Sieře Leone a Guineji. Epidemii na západě Afriky podlehlo téměř 10 tisíc lidí, 4 000 z nich zemřely v Libérii. 

Počet nových případů se ale v posledních týdnech výrazně snižoval a zdravotnická zařízení, vybudovaná americkými vojáky, často zela prázdnotou. „Zatímco naše mise končí, boj bude pokračovat až do vymýcení epidemie,“ řekl novinářům velitel americké mise, generál Gary Volesky.

Gary Volesky, velitel americké mise v Libérii: „Vypovídá to nejen o snížení počtu nových případů eboly. Změny se týkají taky toho, že Liberijci se poprvé po mnoha měsících začínají vracet k normálnímu životu.“

Původně měli američtí vojáci setrvat v Libérii 12 měsíců. Stavěli provizorní polní nemocnice a mobilní laboratoře, liberijským zdravotníkům rovněž poskytovali komunikační a logistickou podporu. Zdravotníky ale v ulicích měst pomalu nahrazuje běžná populace. Po šesti měsících znovu otevřeli školy a úřady a v neděli večer zrušili zákaz nočního vycházení. Trhy jsou plné lidí. 

Znovu se také otevřela hranice se sousední Sierrou Leone. Mnoho obchodníků se okamžitě po zrušení zákazu vydalo nakoupit zásoby. Právě z Libérie se epidemie krvácivé horečky začala loni šířit a ve třech nejvíc postižených zemích zabila víc než 9 300 lidí.

Boj s ebolou v západní Africe
Zdroj: ČT24

Zatímco američtí zdravotníci mají misi za sebou, jejich kolegové z Británie řeší akutní krizi v sirotčinci na území Sierry Leone. Kvůli výskytu viru skončilo více než 30 dětí a sedm zaměstnanců v karanténě. V sirotčinci provozovaném britskou humanitární organizací, v kterém dříve pečovali především o děti z ulice, žijí dnes hlavně děti, které přišly o své rodiče právě kvůli ebole. Za poslední rok se postaral o zhruba 200 sirotků. 

„Je možné, že (děti) byly nemoci vystaveny,“ uvedl jeden z provozovatelů domova pro děti bez rodičů Philip Dean. Karanténa potrvá prý přinejmenším tři týdny. „Spousta lidí se domnívá, že ebola je za námi,“ uvedl Dean. „Skutečnost, že jsme jen za minulý týden přijali 12 dětí, které ztratily kvůli nemoci své rodiče, ale svědčí o opaku,“ dodal.