Norští katolíci se prý nesvatě obohatili. Falšovali počet členů

Oslo - Katolická církev v norské metropoli Oslu čelí obvinění ze zpronevěry státních peněz. Podle státního zástupce uměle navyšovala počet svých členů bez jejich vědomí, aby tak získala více příspěvků. Tímto způsobem si zřejmě přišla na 50 milionů norských korun (přes 160 milionů korun). Policie v Oslu kvůli tomu ve čtvrtek zasahovala na několika místech.

Policie viní z podvodu několik členů vedení včetně vrchního biskupa Bernta Eidsviga. „Děláme všechno, abychom policii dodali všechny potřebné informace. Nikdy nebylo naším cílem někoho zapsat proti jeho vůli. Dokončujeme veškeré kontroly, abychom dokázali, že záznamy našich členů jsou v pořádku a v souladu se zákony,“ stojí v oficiálním prohlášení katolické diecéze.

Zadržené osoby nyní policie vyslýchá. Podle právníka katolické diecéze prý instituce s policí ve všem spolupracuje a nemá problém žádané informace poskytnout. „Podvod se stal tím, že do seznamu zapsali lidi, aniž by ve skutečnosti věděli, že se hlásí k církvi,“ řekla agentuře Reuters policejní prokurátorka v Oslu Kristin Rusdalová.

Církevní obřad v Norsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle deníku VG policie zasahovala v sídlech katolíků už od čtvrtečního rána. Záznamy a dokumenty si odnesla i z biskupovy rezidence. „S pomocí tohoto registru se ucházeli o peníze od státu a obcí, které jsou rozdělovány na základě počtu členů církve,“ vysvětlila Rusdalová. Podle norských statistik se k římskokatolické církvi loni hlásilo 140 tisíc lidí. Ještě v roce 2010 to přitom bylo jen 67 tisíc lidí.

V převážně evangelickém Norsku, kde se ke katolictví hlásí zlomek obyvatel, mají náboženské organizace právo na roční příspěvky od státu. Osloský biskup a finanční manažer tamní katolické církve jsou však podezřelí z vykazování neexistujících členů za účelem výrazného zvýšení nárokové částky.