Luhanští povstalci nevylučují soužití v rámci Ukrajiny

Kyjev – Pokud Ukrajina přikročí ke slibovaným vnitropolitickým reformám, uspořádá vedení luhanské „lidové republiky“ nové referendum o osudu separatistických území. V ruské televizi Rossija 24 to prohlásil šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij. Nevyloučil přitom, že povstalecká území Luhanské oblasti zůstanou součástí Ukrajiny.

„Nikdy jsme Ukrajinu neodmítali jako stát, vždyť je to náš soused,“ řekl Plotnickij. „Pokud vznikne nová Ukrajina, která nebude označovat Rusko za agresora a nás za separatisty a teroristy, pak proč ne. Uspořádáme nové referendum a lidi řeknou, s kým a jak chtějí žít,“ konstatoval luhanský politik.   

Separatisická Luhanská lidová republika uspořádala referendum už loni v květnu, stejně jako sousední povstalecká zóna v Doněcké oblasti. Drtivá většina hlasujících se tehdy vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Rusko sice referendum oficiálně neuznalo, dalo ale najevo, že výsledky hodlá „respektovat“. Naopak ukrajinská vláda i EU referendum odmítly.   

Plotnickij dnes možnost zachování územní celistvosti Ukrajiny připustil. „Zda zůstaneme součástí Ukrajiny, závisí především na Ukrajině samotné. Nacistická a banderovská Ukrajina není naší zemí, v takové Ukrajině nebudeme nikdy,“ prohlásil.

Stahování zbraní: Dnes vyprší ultimátum povstalců

Během dneška má na východě Ukrajiny pokračovat odsun těžkých zbraní z bojové linie, který ukrajinské armádě a povstalcům ukládají minské mírové dohody z poloviny února. Přestože Kyjev už ve čtvrtek ohlásil začátek stahování těžkých zbraní, povstalci dali armádě ultimátum. Pokud prý s odsunem do dnešního večera nezačne, vrátí vzbouřenci odvezené zbraně zpátky na frontu. 

Přesun těžké techniky proruských povstalců z Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Odsun bojové techniky však probíhá v ovzduší hluboké nedůvěry, obě strany se obviňují z porušování minských dohod. Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) má navíc údajně jen omezené možnosti, jak stahování těžkých zbraní kontrolovat. Povstalci tvrdí, že 90 procent svých těžkých zbraní už z fronty vyvezli. Kyjev to ovšem popírá.

Na žádost Německa a Francie má dnes na mimořádné schůzi o situaci na Ukrajině jednat Rada bezpečnosti OSN. K diskusi o ukrajinské krizi se sejde poprvé od vyhlášení příměří.

Jasno do informací o pohybech vojsk by mohla vnést další videokonference takzvané kontaktní skupiny ohlášená na dnešek. Zástupci Kyjeva, Moskvy, OBSE a vzbouřenců budou jednat o dodržování příměří a o plnění dalších dvanácti bodů dojednaných v běloruském Minsku.