Kvůli útoku v Charkově je zadrženo dalších pět osob

Kyjev – Kvůli nedělnímu útoku teroristů v Charkově ukrajinská policie zatkla dalších pět osob. Po tragickém incidentu s několika mrtvými byli už v minulých dnech zadrženi čtyři lidé. Ty označila policie za pachatele. Po jejich výslechu uvedla, že útočníci jednali podle instrukcí, které dostali i se zbraněmi po svém výcviku v Rusku.

Silná exploze otřásla Charkovem při začátku nedělního pochodu, během kterého chtěli aktivisté s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se účastnilo asi 500 lidí. O život už v neděli přišli policejní důstojník a občanský aktivista, v pondělí přibyla třetí oběť: patnáctiletý chlapec, který utrpěl vážná poranění lebky a byl v kómatu. Během úterý zemřel osmnáctiletý student.

Policie krátce po explozi zadržela čtyři podezřelé, všechny Ukrajince. Skupina podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova absolvovala výcvik v Belgorodu v Rusku. U zadržených prý byly zabaveny zbraně. Údajně chystali i další útoky ve městě, mimo jiné na tržiště a klub, kde se scházejí vojáci. 

Turčynov dnes sdělil, že bylo zadrženo pět dalších členů teroristické skupiny, „včetně organizátora a přímých vykonavatelů teroristického aktu“ v Charkově. Příslušníci bezpečnosti u nich zabavili zbraně, plastické trhaviny a granáty. 

Šéf bezpečnostní rady rovněž oznámil, že policisté zatkli další dvě osoby údajně spojené se skupinou teroristů z Charkova, které připravovaly rovněž útok v dalším ukrajinském městě Mariupolu. Při zadržení prý u sebe měli deset kilogramů trinitrotoluenu.

Záběry z místa atentátu v Charkově (zdroj: ČT24)