Ruský plán anexe Donbasu byl na stole už před pádem Janukovyče

Moskva - Kreml měl po ruce plán počítající s rozdělením Ukrajiny ještě před pádem režimu Viktora Janukovyče loni v únoru. Strategický dokument zmiňuje anexi Krymu a asimilaci proruských regionů na východě země. Plán zveřejnil ruský opoziční list Novaja gazeta. Moskva se k němu zatím nevyjádřila.

Konec jednotné Ukrajiny a připojení proruských oblastí k Ruské federaci. Takový plán dostal Kreml na stůl ještě předtím, než Janukovyč uprchl kvůli sílícím pouličním protestům z Kyjeva do Ruska. Podle listu Novaja Gazeta obdržela Putinova administrativa dokument počítající mimo jiné s anexí ukrajinského poloostrova Krym někdy mezi 4. a 12. únorem 2014, tedy nejméně deset dnů před prezidentovým útěkem. 

„Občanská válka je nevyhnutelná“

Autoři plánu tvrdí, že ruská politika vůči Ukrajině musí být konečně pragmatická. Proruský Janukovyčův režim je u konce a jakákoli politická, diplomatická i finanční podpora už nemá smysl. „Počet lidí zabitých při pouličních protestech v Kyjevě ukazuje, že občanská válka je nevyhnutelná a neexistuje možnost, aby si Janukovyč udržel svoje postavení,“ píše se v dokumentu. A Kreml by měl podporovat separatistické tendence v různých regionech Ukrajiny, aby se nakonec východní oblasti připojily k Rusku.  

Putin tvrdí, že Rusko muselo v březnu anektovat Krym, protože protiústavní puč dostal k moci nacionalistickou ukrajinskou vládu, která by ohrozila ruskojazyčné obyvatelstvo na poloostrově. Lidé si pak v Západem a Kyjevem neuznaném referendu zvolili připojení k Rusku. 

Ruská armáda
Zdroj: Bulent Doruk/ČTK/SCANPIX SWEDEN

„Pomáhat Krymu a Donbasu? Finanční zátěž bude pro Rusko značná“

Zveřejněný plán ale říká něco jiného – Kreml chtěl rozdělenou Ukrajinu využít k posílení ruské ekonomiky a zlepšení postavení země ve světě. Neznámí autoři dokumentu přitom zdůrazňují, že pomáhat finančně Krymu a několika dalším východním oblastem bude pro Rusko zátěž, z geopolitického hlediska půjde ale o zisk. „Naše země bude mít přístup k novým lidským zdrojům – vysoce kvalifikovaným průmyslníkům a dopravním specialistům. Průmyslový potenciál východní Ukrajiny, včetně vojensko-průmyslového odvětví by Rusku umožnil rychlé a úspěšné přezbrojení ozbrojených sil Ruské federace,“ zmiňují autoři plánu. 

Dokument tvrdí, že Evropská unie hodlá Ukrajinu ovládnout a Rusko musí zasáhnout proti „geopolitickým intrikám evropského společenství“. Důraz je kladen na kontrolu plynovodů vedoucích přes ukrajinské území. Moskva by se tak vyhnula ztrátám energetických trhů ve střední a jihovýchodní Evropě, což by Rusku způsobilo „obrovské hospodářské škody“. 

  • List Novaja Gazeta se domnívá, že se na přípravě dokumentu podílel Putinův muž – podnikatel Konstantin Malofajev, který má vazby na proruské rebely na východě Ukrajiny. Malofajev to ale popřel a chce jít k soudu. 

Podle listu Novaja gazeta je zarážející, jak se taktiky zmiňované v plánu shodují s tím, jak se Moskva skutečně chovala po pádu Janukovyče. V dokumentu se kupříkladu píše o referendech o samostatnosti konaných ve východních oblastech, jež by posílily jejich nároky na sebeurčení. Později by se tyto oblasti staly součástí Ruska. Tato referenda se v Luhanské a Doněcké oblasti skutečně konala, Západ a Kyjev je ale stejně jako to krymské neuznaly. 

Plán také počítá s PR kampaní, která by jednání Moskvy legitimizovala. Zmiňována je rovněž federalizace Ukrajiny, přistoupení východních oblastí k celní unii s Ruskem i suverenita východních částí země, případná anexe Ruskem.