Plánovali údajně únos letadla pro IS, zadrželi je v New Yorku

New York - Devatenáctiletý Sajdachmetov a čtyřiadvacetiletý Jurabojev měli plánovat odejít z USA a v Sýrii se přidat k Islámskému státu. Chystali prý i únos letadla, které by předali islámským radikálům. Zatkli je v New Yorku. Třetí muž je měl finančně podporovat, soud na Floridě nařídil jeho zadržení.

Policie v New Yorku zadržela podezřelé z podpory IS (zdroj: ČT24)

Dva muži se chystali z USA odcestovat do Sýrie, aby údajně posílili počty bojovníků Islámského státu, třetí je měl ještě financovat. Úřady měly zaznamenat i plány na zastřelení prezidenta Baracka Obamy, umístění bomby na Coney Islandu nebo zprávu, že se přidají k americké armádě, aby mohli předávat informace Islámskému státu nebo zaútočit na americké vojáky.

Achrora Sajdachmetova, který pochází z Kazachstánu, zadrželi na newyorském Kennedyho letišti. Měl odletět do Turecka, odkud by podle policie přešel na území Sýrie. Staršího Abdurazula Jurabojeva, původem z Uzbekistánu, zatkli v Brooklynu. Měl mít ale již zakoupenou letenku na březnový termín. Soud v New Yorku obratem rozhodl, že nebudou propuštěni na kauci. Podle Sajdachmetovova advokáta se jeho klient označuje za nevinného, Jurabojevův právník se nevyjádřil.

Třicetiletý Abror Habibov, rovněž pocházející z Uzbekistánu, měl pro Sajdachmeta podle prokuratury zajistit peníze kvůli cestě. Soud na Floridě rovněž nařídil jeho zadržení bez možnosti kauce. Kriminalisté je obvinili ze spiknutí za účelem poskytnutí podpory teroristické organizaci. V případě, že budou shledáni vinnými, hrozí každému z nich až 15 let ve vězení.

Americké tajné služby se o Jurabojeva začaly zajímat, když objevily, že na internetu psal zprávy v uzbečtině o tom, že by se chtěl připojit k IS, a pokud bude požádán, je ochoten zabít prezidenta Baracka Obamu. Při výslechu loni v srpnu prý tvrzení zopakoval a navíc přivedl policii k Sajdachmetovovi. Nasadili pak agenta v civilu, který vystupoval jako sympatizant islámu. Nyní obviněný Kazach mu během jednoho nahrávaného rozhovoru měl říct, že „prostě půjdu, koupím samopal, AK-47, vyjdu ven a postřílím všechny policisty,“ kdyby se nemohl dostat do Sýrie.