Ruské válečné lodě dostaly povolení kotvit na Kypru

Rusko získalo od Kypru povolení kotvit s válečnými loděmi v jeho přístavech. Ruská letadla navíc mohou využívat kyperská letiště k „humanitárním akcím“. Podle kyperského vydání listu Kathimerini mají Spojené státy a Británie k nejnovějšímu vývoji rusko-kyperských vztahů výhrady.

Obě země uzavřely dohodu v rámci společného akčního plánu pro roky 2015 až 2017, který zahrnuje spolupráci ve vojenství, boji proti terorismu a obchodu s drogami.

Vojenská spolupráce mezi Ruskem a Kyprem prý není namířena proti žádné třetí straně. „Naše přátelské vazby nejsou namířeny proti nikomu,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin. „Nemyslím si, že by to mělo někde vzbuzovat obavy,“ dodal.  

  • Rusko usiluje podle agentury AP o podobné smlouvy k využívání přístavů pro doplňování zásob a údržbové práce na lodích v různých částech světa. Cílem Moskvy je rozšířit svůj vojenský globální dosah. 

Podle agentury TASS Putin slíbil, že Rusko bude nadále pomáhat Kypru i finančně v rámci odstraňování následků bankovní krize, která ostrovní stát zasáhla před dvěma roky, a to navzdory protiruským sankcím EU.

Ruská technika bude moci využívat zázemí Kypru (zdroj: ČT24)

Moskva souhlasila v roce 2013 se snížením úroků na splátky úvěru poskytnutému Kypru v roce 2011 ve výši 2,5 miliardy eur a jejich rozložení do více let. „Dohodli jsme se, že budeme povzbuzovat všemi možnými prostředky společnosti a banky obou zemí, aby posílily vzájemně prospěšnou spolupráci,“ řekl k tomu Putin.
  
Ruský prezident zároveň vyslovil politování nad poklesem objemu obchodů mezi Ruskem a
Kyprem v roce 2014, který způsobily mimo jiné i „protiruské sankce EU“.

Dohoda mezi Ruskem a Kyprem, který je členem Evropské unie, přichází v době napjatých rusko-unijních vztahů kvůli vyostřené situaci na východní Ukrajině. EU uvalila na Rusko kvůli jeho účasti ve východoukrajinském konfliktu ekonomické sankce. Moskva na ně odpověděla odvetnými opatřeními v obchodním styku.

Vydáno pod