Znepokojená Paříž: Nad městem létají záhadné drony

Paříž – Francouzská policie stále netuší, kdo ovládá malé bezpilotní letouny, které byly už druhou noc pozorovány nad Paříží. Podle místních médií bylo dronů celkem pět. Lidé a policisté je zahlédli u náměstí Svornosti, Invalidovny a břehů Seiny v centru města. V Bouloňském lesíku na západě Paříže dnes zadrželi tři novináře z katarské televizní stanice Al-Džazíra, kteří tam pouštěli dron, souvislost s předchozími akcemi ale není jasná. Noční přelety bezpilotních letounů nad městem jsou nelegální - přes den je nutné získat povolení od úřadů.

Přelety dronů nad Paříží (zdroj: ČT24)

Celkem pět malých létajících strojů bylo spatřeno už v noci na úterý na podobných místech. Pohybovaly se poblíž Eiffelovy věže i americké ambasády. Kdo drony ovládá, zatím úřady nezjistily. S vyšetřováním Francii pomůže Tajná služba Spojených států, uvedla americká stanice CNN.

Dnes byli zadrženi tři novináři ve věku 34, 52 a 68 let z mezinárodní služby Al-Džazíry.
Jejich národnost podle AFP nebyla upřesněna. „První bezpilotní letoun řídil, druhý ho filmoval a třetí dával pozor,“ citovala AFP zdroj obeznámený s vyšetřováním. „V tuto chvíli není možné určit případnou souvislost mezi tímto zatýkáním a nočními přelety“ bezpilotních letounů nad francouzskou metropolí, uvedl jeden ze zdrojů, na nějž se odvolává AFP.

Přelety vyvolávají ve Francii obavy z možných teroristických útoků. V zemi platí mimořádná bezpečnostní opatření od ledna, kdy tři islamisté zavraždili v Paříži 17 lidí.

Letecký prostor nad Paříží, stejně jako nad dalšími obydlenými oblastmi a nad řadou různých objektů ve Francii lze využívat pro drony jen na základě zvláštního povolení státních bezpečnostních a leteckých úřadů. Navíc bezpilotní letouny nesmějí vzlétnout v noci ani mimo tyto úředně vymezené aglomerace. Za porušení pravidel hrozí rok vězení a pokuta 75 tisíc eur (dva miliony korun).  

Paříž
Zdroj: ČT24/ISIFA

Malé bezpilotní stroje byly spatřeny nad Paříží již v minulých měsících, ale nikdy jich nebylo tolik za jednu noc.

Prokuratura už 20. ledna zahájila vyšetřování případu nepovoleného přeletu bezpilotního letounu nad prezidentským Elysejským palácem v samém centru metropole, sdělil policejní zdroj deníku Le Monde. Loni na podzim čtyřiadvacetiletý turista z Izraele vypustil dron nad nemocnici a policejní stanici. Strávil noc za mřížemi a musel zaplatit pokutu 400 eur.

Provokací příbývá, drony se objevily i nad jadernými elektrárnami

Neznámí lidé provokují francouzské úřady na různých místech Francie od loňského října. Opakované přelety celkem nejméně dvaceti malých bezpilotních letadel zaregistrovaly koncem roku 2014 ostrahy nad jadernými elektrárnami. Spekulovalo se, že je ovládali ekologičtí aktivisté, žádná skupina se ale k této akci nepřihlásila. 

Koncem ledna se několik dálkově ovládaných strojů objevilo v noci dokonce v Brestu nad základnou vojenských jaderných ponorek. Ta je považována za nejstřeženější místo ve Francii.

Vydáno pod