Průzkum: Tábor prounijních Britů je nejsilnější za čtyři roky

Londýn – Podpora britských konzervativců sice v posledních týdnech stále roste, jejich stěžejní téma ale nabírá opačný směr. Podle aktuálního průzkumu agentury YouGov se většina Britů přiklání k setrvání v Evropské unii a rozdíl mezi oběma tábory je zhruba 10 procent. Podpora budoucnosti Británie v EU je tak nejvyšší za více než čtyři roky.

Celkem 45 procent účastníků ankety odpovědělo, že by v chystaném referendu hlasovalo pro setrvání své země v bruselských strukturách. Vystoupení by podpořilo 35 procent respondentů. To je nejvyšší skóre pro příznivce Bruselu, které YouGov zaznamenal od začátku těchto pravidelných průzkumů v září 2010. 

  • Nejméně lidí vyjádřilo své sympatie EU v květnu 2012, kdy podpořilo setrvání v Unii 28 procent Britů. 

Premiér David Cameron, jehož konzervativci musejí od loňska na pravici čelit rostoucí podpoře protievropské strany UKIP, nedávno přislíbil, že s Bruselem vyjedná nové podmínky členství Británie v EU. Poté – pokud uspěje v letošních volbách – hodlá v roce 2017 vyhlásit plebiscit o setrvání v Unii. 

David Cameron jako Hamlet
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Podle analytiků YouGov může rostoucí podpora setrvání Británie v EU souviset se zlepšující se ekonomickou situací země. „Jedním z možných vysvětlení přelévání hlasů směrem k setrvání v Unii je to, že voliče méně zajímá změna statu quo, neboť více pociťují přínosy členství,“ uvedla agentura. 

Vstřícnější postoj k Bruselu dali Britové v průzkumu najevo v době, kdy v jiných anketách vzrostla podpora vládnoucích konzervativců. Podle průzkumu agentury Opinium z minulého týdne Cameronova strana poprvé za tři roky předstihla opoziční labouristy, kteří byli až dosud favority květnových voleb.