Útok v Charkově má čtvrtou oběť, východ hlásí další střety

Charkov - Už čtvrtou oběť si vyžádal nedělní bombový útok na pochod přívrženců prozápadního režimu v Charkově. Svým zraněním dnes ráno podlehl v městské nemocnici osmnáctiletý mladík. Situace na východě Ukrajiny je mezitím stále napjatá. Ukrajinská armáda hlásí za uplynulou noc celkem 12 střetů s povstalci. Ti z incidentů viní vládní vojska, přesto prý ale stahují těžké zbraně. Podle armády však separatisté pouze přesouvají svou techniku blíže k přístavnímu městu Mariupol. Ministři zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska vyzvali na své schůzce v Paříži k plnění mírových dohod z Minsku.

Charkov je od bojové fronty s proruskými separatisty vzdálen přes 200 kilometrů. „Stal se čtvrtým Charkovanem, který se ničím neprovinil a který zahynul rukou teroristické organizace Charkovští partyzáni,“ uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. V charkovských nemocnicích prý zůstává ještě dalších devět zraněných.

Silná exploze otřásla Charkovem při začátku nedělního pochodu, během kterého chtěli aktivisté s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se účastnilo asi 500 lidí. O život už v neděli přišli policejní důstojník a občanský aktivista, v pondělí přibyla třetí oběť: patnáctiletý chlapec, který utrpěl vážná poranění lebky a byl v kómatu.

Policie krátce po explozi zadržela čtyři podezřelé, všechny Ukrajince. Skupina podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova absolvovala výcvik v Belgorodu v Rusku. U zadržených prý byly zabaveny zbraně. Údajně chystali i další útoky ve městě, mimo jiné na tržiště a klub, kde se scházejí vojáci.

Stahujeme těžkou techniku, tvrdí separatisté

Ukrajinská armáda dnes ohlásila další tucet přestřelek a útoků z noci na dnešek na bojové linii s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. „Největší počet případů porušení klidu zbraní se odehrálo u Debalceve. Protivník zde od 20:00 do 22:00 sedmkrát z děl ostřeloval ves Popasna a jednou obec Luhanske,“ uvedla armáda v komuniké.

  • Andrij Lysenko, mluvčí ukrajinské armády: „Během uplynulých 24 hodinách padl jeden voják, dalších sedm utrpělo zranění.“

U Doněcka se terčem povstaleckých děl podle armády staly obce Opytne, Tonenka a Avdijivka. Protivník se také snažil ovládnout ukrajinské pozice u dolu Dutovská. Pokračovaly také útoky na obec Šyrokyne na mariupolském předměstí. Po celé frontové linii prý rovněž stoupla aktivita bezpilotních letounů nepřítele.

Porušování příměří a ostřelování pozic vládních sil podle Kyjeva brání ve stažení těžkých zbraní z fronty. Naopak separatisté tvrdí, že to oni se během noci šestkrát stali terčem ukrajinské palby. Přesto prý pokračují ve stahování svých děl a raketometů z fronty, jak předpokládají mírové dohody z Minsku.

  • Eduard Basurin, zástupce velitele doněckých separatistů: „V souladu s podepsaným plánem stahujeme techniku na vzdálenost 50 kilometrů od linie dotyku z 19. září, nadále však nikoliv z celé fronty, ale po úsecích. Dneska se to týká měst Debalceve, Horlivka, Doněck a Telmanove. Stahování těžkých zbraní jsme zahájili již před týdnem, ale dělali jsme to z vlastní iniciativy, mimo plán.“

Armáda: Separatisté techniku pouze přesouvají k Mariupolu

Basurin navíc dodal, že během dneška povstalecké jednotky stáhnou z fronty 96 děl a raketomety budou následovat. Podobně luhanští vzbouřenci tvrdí, že těžké zbraně prý stahují již od 17. února, ale Ukrajina tak dosud nečiní, a proto žádají o svolání tzv. kontaktní skupiny, složené ze zástupců Ukrajiny, Ruska, OBSE a povstalců.

Podle ukrajinského analytika Dmytro Tymčuka však vzbouřenci stahování těžkých zbraní jen „simulují“. Povstalecká děla a raketomety prý jen přesouvají z přední linie do dobře zamaskovaných pozic, v minimální vzdálenosti od fronty. Současně prý separatisty posilují další dodávky ruských zbraní, včetně tanků a munice.

  • Josef Pazderka, zpravodaj ČT v Kyjevě: „Ukrajinská strana tvrdí, že přestože separatisté ohlásili stahování své techniky, tak že se zhruba na třech místech nadále ozývá střelba na ukrajinské pozice. Z těchto důvodů ukrajinská strana to dojednané příměří a stahování těžké techniky zatím nehodlá rozbíhat.“

Podle armádního mluvčího Lysenka prý rebelové zbraně nestahují, ale přemisťují k azovskému přístavu Mariupol, poslednímu velkému městu, které v Donbasu zůstává v ukrajinských rukou. „Nemáme nové zbraně u Mariupolu. Nechystáme útok,“ naopak ujišťuje jménem povstalců Basurin. Nicméně podle ruského listu Gazeta.ru separatisté bez ohledu na příměří ovládli další dvě obce u Mariupolu.

„Užitečná schůzka“ v Paříži vyzvala k plnění minských dohod

Ministři zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska po dnešní schůzce v Paříži vyzvali k striktnímu plnění mírových dohod z Minsku. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin si ale postěžoval, že se nepodařilo dospět ke shodnému názoru na to, že separatisté již po vyhlášení příměří dobyli důležitý železniční uzel Debalceve, který nakonec vyklidily ukrajinské jednotky.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nicméně uvedl, že stahování těžkých zbraní musí začít v příštích dnech. „Byla to užitečná schůzka,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov o tříhodinovém jednání, ale omluvil se novinářům, že spěchá do Moskvy na schůzku s šéfem Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Pařížská schůzka ministrů zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska
Zdroj: Facebook Laurent Fabius/B. Chapiron/MAEDI