V Americe i Německu řádí spalničky, zemřelo batole

Německem se šíří vlna onemocnění spalničkami. Nakažených už je přes 1 700 lidí. V Berlíně na tuto dětskou virovou chorobu zemřelo batole. Kvůli spalničkám zůstala zavřená jedna ze škol v metropoli. Spalničky řádí také ve Spojených státech od té doby, co je nakažený návštěvník roznesl v kalifornském Disneylandu.

V Berlíně se spalničky začaly šířit loni v říjnu a od té doby jimi onemocnělo 574 lidí. V celém Německu se loni touto nemocí nakazilo 1 774 pacientů, což je desetinásobek proti roku 2012. Nemoci už podlehl malý chlapec. Zatím se neví, jestli byl očkovaný a jak se nakazil, uvedl berlínský zastupitel Mario Czaja.   

Vlna onemocnění spalničkami podle berlínských úřadů vypukla v komunitě žadatelů o azyl z Bosny a ze Srbska, kteří kvůli válce v bývalé Jugoslávii často nebyli proti nemoci vůbec očkováni. V současnosti ale podle zdravotníků tvoří téměř polovinu nemocných lidé německého původu, mezi nimi jsou i dospělí. V Německu jsou spalničkami ohroženi především lidé narození mezi lety 1970 a 1991. V tomto období lékaři očkovali děti proti nemoci pouze jednou.

Kvůli těžkému případu spalniček byla dnes uzavřena pokračovací škola v berlínské čtvrti Lichtenrade. Spolužáci a učitelé nemocného musejí hygienikům předložit očkovací průkazy a případně se nechat očkovat.   

Podle Institutu Roberta Kocha je v současnosti většina německých dětí před nemocí chráněna - očkování jich podstoupí 95 procent. Problémem ale mohou být dospělí, kteří se v dětství vakcíně vyhnuli a nyní je může nemoc ohrozit. Institut proto vyzývá k masivní kampani zaměřené na očkování dospělých. 

Bude očkování povinné?

Očkování proti spalničkám je v Německu v současnosti pouze doporučené, vláda ale vzhledem k současné vlně onemocnění zvažuje, že zavede povinnost děti očkovat. Ministr zdravotnictví Hermann Gröhe v této souvislosti kritizoval lidi, kteří proti očkování vystupují. „Odpůrci očkování zcela nezodpovědně vyvolávají iracionální strach,“ řekl. „Když někdo odpírá vlastním dětem očkování, vystavuje riziku nejen je, ale také ostatní děti,“ dodal. Vládní strany také uvažují o tom, že by děti musely být povinně očkovány proti spalničkám při nástupu do školky nebo do školy.

Vakcinolog Prymula vysvětluje charakter onemocnění (zdroj: ČT24)

Vše začalo v Disneylandu 

Spalničky řádí také v Mexiku, Kanadě a osmi amerických státech. Celkem se počet potvrzených případů vyhoupl na 149. Epidemie vypukla v prosinci minulého roku v Disneylandu v kalifornském Anaheimu. Podle listu Los Angeles Times se nejméně v 39 případech jedná o lidi, kteří navštívili nebo pracovali právě v Disneylandu. Podle CNN si jeden z návštěvníků přivezl spalničky ze zahraničí. Kdo je zdrojem nákazy, se ale dosud neví.

Disneyland v Anaheimu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Jae C. Hong

Někteří Američané, včetně kontroverzního rozhlasového moderátora Rushe Limbaugha, svalují vinu na tisíce dětí, které ilegálně a mnohdy bez doprovodu překročily americko-mexické hranice. Podle listu Latin Post ale zdravotníci upozorňují, že nemoc si často přivezou sami Američané, kteří cestují do zahraničí a zpět. 

Světová zdravotnická organizace navíc uvedla, že v USA dosahuje počet očkovaných 91 procent, zatímco v Mexiku je to jen o něco málo méně – 89 procent. A podobně jsou na tom další okolní státy jako Guatemala (85 procent), Honduras (89 procent) či Salvador (95 procent). 

V roce 2014 vypukla vážná epidemie spalniček na Filipínách. Nakazilo se 53 tisíc lidí, 110 z nich zemřelo. 

V Česku v roce 2014 Státní zdravotní ústav zaznamenal 222 případů tohoto onemocnění. I v tuzemsku počet výskytů výrazně vzrostl, v roce 2013 bylo pouze patnáct nemocných. Loni totiž byla mimo jiné lokální epidemie v Ústeckém kraji.

  • Na spalničky není žádný specifický lék. Léčí se pouze projevy onemocnění - horečka a další nepříjemné symptomy. U dospělých bývá onemocnění často odhaleno později než u dětí, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. Nemoc mohou při těžkém průběhu provázet zápal plic nebo encefalitida.