Známý egyptský bloger Fattáh stráví pět let za mřížemi

Káhira - Egyptský soud poslal na pět let za mříže politického aktivistu a blogera Alaa Abdela Fattáha. Podle úřadů porušil zákon o demonstracích, když se předloni na podzim podílel na přípravě protestů proti nové ústavě. Organizace hájící lidská práva verdikt odsoudily jako represivní opatření ze strany vlády. Fattáh hrál klíčovou roli během povstání proti Mubarakově režimu v roce 2011.

Aktivista byl původně odsouzen k patnáctiletému vězení za účast na nepovoleném protestu a za útok na policistu. Dnes byl tento verdikt změněn z patnácti na pět let. Bloger označuje soudní řízení za frašku a drží protestní hladovku. 

  • Fattáh patřil k výrazným kritikům vlády prezidenta Husního Mubaraka. V roce 2011 byl jednou z tváří protestů.

Soud se zabýval Fattáhovou účastí na nepovolené demonstraci v roce 2013. Tehdy vrcholily protesty liberálních Egypťanů proti vládě Muslimského bratrstva a jeho prezidentovi Muhammadovi Mursím. V procesu bylo kromě Fattáha souzeno 19 dalších lidí.  

Organizace zabývající se lidskými právy kritizují nejen verdikt, ale i důvody samotného zatčení. „Zákon o shromažďování schválila koncem roku 2013 egyptská vláda – prakticky zakazuje veškeré demonstrace, protože musejí být povoleny ministerstvem vnitra, a to protivládní demonstrace nepovoluje,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Egyptský soud dnes také po krátkém slyšení odročil proces s novináři katarské televize Al-Džazíra na 8. březen. Zatčeni byli v prosinci 2013 za údajné neobjektivní informování o protestech ve prospěch muslimských bratří. K soudu se podle Al-Džazíry nedostavili svědci.

Zpravodaj ČRo: Zatčeny už byly tisíce muslimských bratrů (zdroj: ČT24)

Svoboda projevu v Egyptě je velice omezená, upozornil Macháček. „Egyptská média praktikují autocenzuru, tudíž vysloveně kritických hlasů na adresu egyptského vedení je teď velice málo,“ podotkl zpravodaj. Příznivci zakázaného Muslimského bratrstva jsou podle Macháčka terčem číslo jedna. „Ve vězení skončily už tisíce stoupenců,“ dodal zpravodaj. Minulý rok došlo i na hromadné odsouzení k smrti - často šlo o záležitost pár dnů, což odsoudily lidskoprávní organizace na celém světě.