Vlivný šajch: Za vzestupem extremismu je chybný výklad koránu

Příčinou sílícího islámského extremismu je chybný historický výklad koránu. Na fóru věnovaném boji proti terorismu v Mekce to řekla vysoká islámská autorita - šajch Muhammada Ahmad Tájib z káhirské univerzity Al-Azhar. Duchovní v této souvislosti vyzval k radikální reformě učení islámu.

„Muslimové mohou obnovit svou jednotu jedině tak, že budou ve školách a na univerzitách potírat snahu obviňovat jiné muslimy z bezvěrectví,“ prohlásil šajch. Vyzval také k uspořádání konference všech větví islámu a pokusit se o smíření. „Musíme odložit stranou naše spory, které nám vynesly jedině oslabení a ponížení,“ podotkl Tájib.  

Islámské národy podle něj nyní čelí „hrozbě neokolonialismu“. Světové velmoci se prý snaží rozdělit islámské národy a vládnout jim, přičemž využívají sektářské napětí mezi nimi. V islámském světě se vlivem islámských skupin, jež „zostouzejí a haní jiné muslimy, nahromadily extremistické tendence“. Za tím stojí mylná interpretace koránu a výklad Mohamedových slov, zdůraznil šajch.  

Sísí chce vytvořit panarabskou vojenskou sílu

K terorismu se v egyptské televizi vyjádřil v neděli i prezident Abdal Fattáh Sísí. K boji bude podle něj třeba vytvořit panarabskou vojenskou sílu. Ochotu dát k dispozici své armády už projevilo Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, které prý nabídly Egyptu pomoc po vraždě 21 egyptských koptů. V Libyi je zabili stoupenci extremistické skupiny Islámský stát, která bojuje hlavně v Sýrii a Iráku.