Somálští radikálové by chtěli útočit na západní nákupní centra

Washington – K útokům na nákupní střediska v západních zemích vyzývá video přisuzované somálskému radikálnímu islamistickému hnutí Šabáb. Terorismem v obchodních domech v americkém Minneapolisu, kanadském Edmontonu či v Londýně chce navázat na útok na nákupní středisko v Nairobi, kde v roce 2013 útočníci zavraždili 67 lidí. Americké a britské úřady však nevědí o tom, že by obchodům skutečně něco hrozilo.

Video připisované somálské organizaci Šabáb, která má vazbu na al-Káidu, je dlouhé více než hodinu, většinou vyhrožuje útoky Keni. V závěru ale maskovaný řečník vyzývá muslimy k útokům na obchodní centra, zejména minneapoliské Mall of America, edmontské West Edmonton Mall, obchody v londýnské Oxford Street či Westfield ve Stratfordu.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo, že neví o konkrétním plánu útoku na americká nákupní centra. Americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson však řekl v televizi CNN, že hrozbu somálských islamistů bere vážně. „Kdykoli nějaká teroristická organizace vyzývá k útoku na konkrétním místě, musíme to brát vážně,“ zdůraznil ministr Johnson a poradil lidem, kteří navštíví středisko Mall of America, aby byli zvlášť opatrní.

Šabáb zaútočil v září 2013 na nairobské nákupní středisko Westgate, zahynulo tehdy nejméně 67 lidí. K události se vrací i nové video, podle kterého šlo o odplatu za údajné násilnosti keňských vojáků vůči muslimům v Somálsku.