Povstalci připravují tvrdý útok na Mariupol, tvrdí armáda

Praha – Ukrajinská armáda se obává masivního útoku povstalců na město Mariupol. Tvrdí, že povstalci přeskupují těžkou techniku a chtějí směrem k přístavu otevřít novou frontu. To by znamenalo zřejmě definitivní pohřbení před týdnem zahájeného příměří. Mariupol je poslední velké město v Donbasu a Luhansku, které dosud drží v moci Kyjev.

Rebelové podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka mobilizují „v oblasti Mariupolu se záměrem možného útoku“. Lysenko již v pátek uvedl, že z Ruska na východ Ukrajiny proniklo 20 tanků, deset samohybných děl a 35 nákladních automobilů s municí, které směřovaly k Novoazovsku vzdálenému asi 40 kilometrů od Mariupolu.

Moskva ale taková tvrzení opakovaně odmítá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval slovy, že Rusko dodržuje příměří dohodnuté minulý týden v Minsku. Klid zbraní vstoupil v platnost v neděli, od té doby však vyvrcholily boje o důležitý železniční uzel Debalceve, při nichž po uzavření smíru zahynuly desítky lidí. 

V době od 18. ledna do 18. února to podle poradce ukrajinského prezidenta Jurije Birjukova bylo nejméně 179 vojáků, přičemž bilance nemusí být konečná, neboť osud 81 vojáků není znám a dalších 110 jich bylo zraněno. Proruští rebelové, kteří město i přes vyhlášené příměří dobyli, tvrdili, že armáda přišla o stovky až tisíce mužů. 

Ztráta města znamenala pro Kyjev další tvrdou porážku od separatistů, kteří tak ovládli důležitý dopravní uzel mezi Doněckem a Luhanskem. Po pádu Debalceve nejtvrdší boje v Donbasu utichly, situace nicméně nadále zůstává velmi napjatá. 

Do Debalceve se dnes dostali zástupci monitorovacího týmu OBSE, kteří se o to již několikrát neúspěšně pokoušeli. "Podařilo se nám dnes dostat do Debalceve. Doprovázeli jsme skupinu Mezinárodního výboru Červeného kříže, která do města přivezla pět nákladních vozů s potravinami, léky a dekami.