Valls: Chaos v Libyi je přímou hrozbou pro Evropu

Madrid – Evropa se možná nevyhne nutnosti zavést přísnější kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru. Prohlásil to francouzský premiér Manuel Valls na setkání sociálnědemokratických stran v Madridu. Nynější rozmáhání terorismu v Libyi podle něj znamená přímé ohrožení Evropy.

„Chtěl bych zmínit otázku Libye a přímou hrozbu pro naši bezpečnost, která vyrostla blízko u našich hranic přímo před našima očima,“ prohlásil Valls během setkání, jehož se mimo jiných zúčastnil jeho italský protějšek Matteo Renzi, švédský premiér Stefan Löfven či šéfové levicových stran ze Španělska nebo Portugalska.

Francouzský premiér vyzval své evropské kolegy k tomu, aby na novou bezpečnostní situaci adekvátně zareagovali. Na pořadu dne by podle něj mělo být zavedení efektivních kontrol lidí přijíždějících na území schengenského prostoru či vytvoření společné databáze pasažérů letadel. Evropští politici by podle něj zároveň měli jasně dát najevo, že odmítají „teroristické vydírání“.

Manuel Valls
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Radikálové hlásící se k Islámskému státu v posledních týdnech vystupňovali svou aktivitu v chaosem zmítané Libyi, kde jen během pátku při sebevražedných útocích zahynulo na pět desítek lidí. Francie a Egypt po vraždě dvou desítek egyptských koptů požádaly začátkem tohoto týdne Radu bezpečnosti OSN, aby se situací zabývala.

Během dnešních útoků zasáhly podle zdroje agentury Reuters rakety radikálů letiště Labrak na východě Libye, které je jedním z mála dosud fungujících terminálů v zemi a po přerušení provozu na letišti v Benghází se stalo hlavní vstupní branou do východní části země.