Atény prý vyhrály dílčí bitvu, podmínky jsou ale těžké

Atény – I když musela v mnohém ustoupit, hodnotí řecká vláda páteční dohodu o čtyřměsíčním prodloužení finanční pomoci jako dílčí vítězství. Podle premiéra Alexise Tsiprase i jeho mluvčího se země vymanila z toho, aby ji eurozóna „zardousila“. Řecko se prý „osvobodilo od úsporných opatření“ – do pondělka přitom musí evropským lídrům právě takový návrh předložit. Už včera zazněly uvnitř Tsiprasovy levicové strany SYRIZA zmínky o tom, že se vláda nakonec od svých volebních slibů vzdálí.

Na jednání v Bruselu se podařilo zažehnat bezprostřední hrozbu, že Aténám příští měsíc dojdou peníze a že budou muset opustit eurozónu. Na oplátku se ale od Řecka očekává, že bude pokračovat v úsporné a zodpovědné politice - tedy tím, co se SYRIZE i jejím voličům příčí. „Vyhráli jsme bitvu, ale ne válku. Těžkosti, opravdové těžkosti… jsou před námi,“ řekl Tsipras v krátkém vystoupení v řecké televizi.

Podle Atén by dohoda měla uklidnit atmosféru v Řecku. Střadatelé v obavách, že jednání v Bruselu ztroskotají a vláda v rámci příprav na návrat k drachmě omezí výběry z bank, vybrali v pátek z bankovních účtů asi miliardu eur (asi 27,5 miliardy korun), řekl agentuře Reuters nejmenovaný vysoce postavený bankéř. Od prosince, kdy začalo být jasné, že parlamentní volby vyhraje krajně levicová SYRIZA Alexise Tsiprase, si Řekové kromě této částky vybrali odhadem 20 miliard eur. 

Podle páteční dohody bude pomoc Řecku prodloužena za podmínky, že vláda do pondělka představí seznam slíbených reformních opatření, která následně ohodnotí věřitelské instituce. Řecká vláda se dnes kvůli zmiňovanému seznamu sešla. Řecký ministr financí Jannis Varufakis během zasedání vlády vyjádřil naději, že seznam reformních plánů věřitelé přijmou, a že nebude třeba svolávat další zasedání euroskupiny. Nejmenovaní řečtí činitelé Reuters sdělili, že na předběžném seznamu reforem je boj proti daňovým únikům a korupci, avšak bez konkrétně vytyčených cílů.

Mluvčí vlády uznává, že ujednání z Bruselu je teprve první krok, a přiznal, že pro vládu, která není v úřadu ještě ani měsíc, je těžké vyjednávat s těžkými vahami jako jsou evropští ministři. „Skutečná bitva začíná teď,“ řekl Sakellaridis. „Je to bitva, která bude kritická pro směřování naší země v několika nejbližších letech,“ dodal. 

Řecko má novou vládu
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vzkázal vládnoucím politikům v Řecku zvyklým sedět v lavicích opozice, aby si zvykli na nároky vládnutí. „Být ve vládě znamená potýkat se s realitou a realita není často zdaleka tak hezká jako sen,“ řekl Schäuble, který stranu SYRIZA varoval před nerealistickými sliby už před volbami. „Řekové to budou mít těžké při vysvětlování (páteční dohody z Bruselu) voličům,“ dodal.

  • Vládní levicová strana SYRIZA musela ustoupit prakticky ze všech klíčových předvolebních slibů. A právě kvůli ústupkům, které Atény ve vyjednávání se zeměmi eurozóny učinily, už údajně ve vedení SYRIZY vypukly rozepře. Podle levého křídla této poměrně ostře levicové strany se vláda zpronevěřuje svému programu, protože voličům slibovala konec úsporné politiky a revizi reforem. Zaznívají dokonce názory, podle kterých by se o nové dohodě mělo hlasovat v referendu, nebo by měly být vypsány nové parlamentní volby.