V Dubaji hořel jeden z nejvyšších mrakodrapů světa

V Dubaji ve Spojených arabských emirátech hořela jedna z nejvyšších obytných budov světa. Stovky lidí se musely z víc než 330 metrů vysokého mrakodrapu evakuovat. Podle šéfa dubajské policie šlo pravděpodobně o nehodu, nic zatím nenasvědčuje tomu, že by to byl úmyslný čin. Čtyři lidé utrpěli lehká zranění. Naopak deset obětí si už v pátek vyžádal požár v průmyslové zóně v Abu Zabí v budově, kde přespávali dělníci.

Hořet začalo asi v 50. patře mrakodrapu The Torch - anglicky pochodeň, který má zhruba 80 pater. Silný vítr uprostřed písečné bouře šířil plameny rychle na další podlaží. Na místě zasahovala více než desítka hasičských vozů. Plameny se hasičům podařilo po několika hodinách uhasit. Kvůli žáru ale popraskaly okenní výplně, na silnici ve zhruba stometrové vzdálenosti od budovy bylo rozsypané sklo a kusy kovových předmětů.

Moderní budova je opatřená vnitřním alarmem. „Už mockrát to zazvonilo a byl to falešný poplach, takže jsme tomu nevěnovali příliš velkou pozornost. Oni ale potom přišli, bouchali na dveře a říkali nám, že musíme pryč. Tak jsme se dozvěděli o evakuaci,“ uvedla jedna z obyvatelek domu.

Záchranáři během noci evakuovali z bezpečnostních důvodů i vedlejší výškové budovy. Mnoho lidí tak na ulicích postávalo v pyžamech. Část evakuovaných se dnes bude moci do bytů vrátit. Obyvatelé zasažených pater ale musí počítat s tím, že prostory budou uzavřeny několik dní.

330 metrů vysoký mrakodrap známý jako The Torch má celkem 79 pater a je 38. nejvyšší budovou světa. Otevřen byl v roce 2011 a zahrnuje 676 obytných jednotek a šest maloobchodních prostor.

V Dubaji hořel mrakodrap, stovky lidí byly evakuovány (zdroj: ČT24)