Na východě USA až minus 40, v Kanadě umrzlo dítě

Na východ USA dorazil tuhý mráz ze Sibiře. Nynější teploty na východě USA jsou mnohde nejnižší za poslední desetiletí. Třeba v obci Embarrass ve státě Minnesota naměřili minus 41 stupňů. Podle Guardianu zemřelo už 11 lidí. Nezvykle tvrdá zima trápí i Kanadu. Toronto šokoval tragický příběh tříletého Elijaha Marshe. Ten umrzl, když v tričku vyšel v noci ven a zabouchl si dveře.

Americká národní meteorologická služba varovala, že pás arktického vzduchu by mohl částem jihovýchodu USA a středního Atlantiku přinést nejhorší mrazy od poloviny 90. let minulého století. Nezvykle chladné počasí má pokračovat i o víkendu. 

  • Zpravodaj ČT Martin řŘzníček: „Nízké teploty sem proudí přes severní pól až ze Sibiře. Někteří proto začali vlnu mrazů nazývat Sibiřský expres. V jižních státech jsou desetitisíce lidí bez proudu.“

Rekordní mráz hlásí třeba Paducah v Kentucky, kde bylo ve čtvrtek ráno naměřeno minus 22 stupňů. V Chicagu byly kvůli mrazu dokonce zavřeny školy. 

Na baltimorském letišti dnes teplota klesla na minus 17 stupňů, tedy o dva stupně méně než v rekordním roce 1979. V newyorském Central Parku bylo až minus 17 stupňů, přičemž předchozí rekord minus 14 stupňů pochází z roku 1950. V západní Pensylvánii se v některých oblastech rtuť teploměru dostala až na rysku minus 28 stupňů. Jedním z nejchladnějších míst v USA je nyní minnesotský Embarrass, kde bylo naměřeno minus 41 stupňů. 

Ve Washingtonu naměřili minus 16 stupňů – jde o nejnižší teplotu za posledních dvacet let. Mráz se očekává i na Floridě. V Atlantě nyní zjišťují, jestli nízká teplota usmrtila dva lidi. V Tennessee je bez elektřiny asi 30 tisíc lidí. 

Toronto oplakává tříleté dítě 

V kanadském Torontu umrzl tříletý chlapec. V noci vyšel na ulici oblečený jen v tričku s krátkým rukávem při pociťované teplotě minus 30 stupňů Celsia. Zachytila ho při tom i bezpečnostní kamera. Nemohl se vrátit domů, protože se za ním zabouchly dveře. 

Elijah Marsh
Zdroj: ČT24/ISIFA

Po několika hodinách byla zalarmována policie, která chlapce hledala i s pomocí psů a vrtulníku. Nakonec dítě našli dva muži na nedalekém zadním dvorku. V tu chvíli byl chlapec venku už šest hodin a už nevykazoval známky života. 

Tuhé mrazy přišly poté, co severovýchod Ameriky zasáhlo několik sněhových bouří. Obyvatele Massachusetts zasypalo během pár týdnů zhruba 175 centimetrů sněhu. Meteorologové očekávají další sněhovou nadílku v Maine i v oblasti Velkých jezer. Zamrzly i Niagarské vodopády.

Mráz a sněhové bouře zkomplikovaly život 185 milionům lidí ve 20 státech. Úřady varují před omrzlinami.