Průlom v boji proti ebole? Nový test ji odhalí za 15 minut

Ženeva - Světová zdravotnická organizace schválila první rychlý test na ebolu. Diagnózu sice prý dokáže určit s menší přesností, ale zato během pouhých 15 minut. Je údajně také jednodušší na použití a nevyžaduje k provozu elektřinu. WHO to považuje za možný průlom v boji s nemocí, která si v západní Africe vyžádala již více než 9 300 obětí.

Nový rychlotest by měl být i výrazně levnější. Jeho distribuce do postižených oblastí však prý začne až zhruba za dva až tři týdny. Výrobce Corgenix Medical Corporation totiž potřebuje dokončit cenové kalkulace a proběhnout prý musí také potřebné schvalovací úkony v rámci amerického Potravinového a lékového úřadu (FDA).

Dosavadní laboratorní testy stojí zhruba 100 dolarů (asi 2 400 korun) a trvají až šest hodin. Testování může provádět jen školený personál, a proto zabere určitou dobu také přeprava do specializovaných laboratoří. Těch je v současnosti na území Libérie, Sierry Leone a Guineje, tedy tří nejpostiženějších zemí, celkem 12.

„Ustaraní pacienti a jejich rodiny musí často čekat na výsledky několik dní,“ postěžoval si před časem zástupce WHO. „Ztracený čas také znamená, že nakažení zůstávají ve svých komunitách a nevědomky virus přenášejí,“ dodal.

WHO v polovině listopadu loňského roku vyšla vědcům a farmaceutickým firmám vstříc a zjednodušila požadavky na vlastnosti vyvíjených rychlotestů.

Boj proti ebole zkomplikuje příchod dešťů

Pavel Gruber (Lékaři bez hranic): „Řada oblastí je těžko přístupná, i když nejsou cesty rozblácené a rozmáčené. Část oblastí se stane v období dešťů po zemi nepřístupná a ve chvíli, kdy nebudou fungovat ani přistávací dráhy, se stane i nepřístupná vzduchem. Pak stačí jeden jediný případ. Například v Libérii jedna žena odcestovala z Monrovie do své odlehlé vesnice, kde nakazila asi osm lidí. Podobné případy se pak mohou stávat pořád.“

Po lednovém poklesu zaznamenala WHO v únoru opět nárůst počtu nově nakažených, a to především v Guineji. Od prosince roku 2013 se nakazilo více než 23 000 lidí. Za hranicemi tří nejpostiženějších zemí podlehlo ebole jen 15 lidí.

Vzhledem k poklesu počtu nakažených dnes liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová rozhodla, že od neděle budou opět otevřeny hranice a zrušen bude v této zemi i noční zákaz vycházení, který byl v platnosti od srpna loňského roku. Libérie dosud zaznamenala více než 9000 nakažených a 3900 úmrtí. Podle posledních údajů WHO přibyli v zemi v minulém týdnu jen dva nově nakažení.

Gruber: Ebolu je nutno porazit do období dešťů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod