Pobřeží Austrálie zasáhly cyklony, rychlost větru se blíží 300 km/hod

Brisbane - Východní pobřeží Austrálie zasáhly dvě silné bouře. Velké škody očekávají úřady především u cyklonu Marcia, který udeřil na lidnaté východní pobřeží v oblasti zálivu Shoalwater Bay ve státě Queensland. Přes noc se dostal na nejvyšší stupeň síly, postupně už ale slábne. Policie vyzvala desetitisíce lidí, aby si rychle našli úkryt. Víc než tisíc domácností už se muselo evakuovat. Druhý cyklon Lam zasáhl málo lidnaté severní pobřeží. Nikdo zatím nebyl zraněn.

Dvojice bouří, které místní obyvatelé překřtili na „cyklonový sendvič“, udeřila v rozmezí několika hodin v oblastech, které jsou od sebe vzdáleny asi 2500 kilometrů. Na 48.000 domovů se dnes ocitlo bez elektřiny, blíže neurčený počet domů byl poškozen a silnice byly zaplaveny. Vichr dosahoval síly až 285 kilometrů v hodině.

Vážné problémy se očekávaly hlavně v oblasti města Yeppoon, kde žije na 30 tisíc obyvatel, cyklon nakonec ale prošel vedle města. Lidé z okolí města a blízkého pobřeží byli evakuováni, ostatním bylo doporučeno se zabednit doma. Do pohotovosti byly uvedeny veškeré zdravotní a další záchranné služby, řekla premiérka Queenslandu Anna Palaszczuková. Cyklon Marcia podle ní už zeslábl na třetí stupeň a pohybuje se dál na jih k Rockhamptonu. „Jsme velmi vděční, že jsme unikli tomu nejhoršímu, mohla to být naprostá katastrofa,“ dodala.

Na severu řádící cyklon Lam má za sebou zpřetrhané elektrické vedení, poražené stromy a poškodil i některá obydlí na Severním území s hlavním městem Darwin. Postupně ale také slábne. Velitel místní policie Bruce Porter ujistil, že nikdo nebyl vážně zraněn.

Austrálii zasáhl cyklon Marcia (zdroj: ČT24)
Vydáno pod