Světová média Rusko očerňují – kromě těch syrských, konstatovali ruští experti

Moskva – Rusko nejvíce očerňují média v Německu a USA, negativní obraz podávají i sdělovací prostředky v Rakousku, Francii a Velké Británii. Vyplývá to z analýzy Rating negativního obrazu Ruska v zahraničních médiích, kterou vypracoval Ruský institut strategických výzkumů (RISI). V první desítce se umístily i české sdělovací prostředky. Pozitivní tendence ve vztahu k Rusku naopak zaznamenali ruští experti v Sýrii, Itálii a Belgii.

Podle expertů institutu je rozsahem bezprecedentní protiruská informační kampaň v zahraničních médiích spojena především s pokusy Ruska „chránit na Ukrajině vlastní zájmy, které byly vážně ohroženy po protiústavním puči v Kyjevě počátkem roku 2014“. RISI analyzoval kolem 70 tisíc materiálů prezentovaných v médiích v 60 zemích a dospěl k závěru, že kromě Sýrie se negativní obraz Ruska i prezidenta Vladimira Putina objevuje prakticky všude.

Podle studie se na prvním místě žebríčku v počtu „neobjektivně kritických“ materiálů stejně jako loni umístilo Německo, druhé jsou Spojené státy, třetí Rakousko. Na dalších místech se pak umístila Francie, Velká Británie, Polsko, Česko, Švýcarsko, Japonsko a Španělsko. Za první desítkou následuje Norsko, Švédsko, Dánsko, Saúdská Arábie a Brazílie, která na 15. místo klesla z předloňské 9. příčky.

V rámci Evropy se poněkud vymyká Itálie, která vůči Rusku provozuje tradičně pokojnou a vcelku přátelskou politiku, a Belgie. Jediná země, kde dominuje pozitivní tendence, je Sýrie.

Ve srovnání s rokem 2013 je prý nejvíce zřejmý rozdíl mezi tehdejší „neutralitou“ Velké Británie a Gruzie, protiruské tendence se neprojevovaly ani v JAR, Kanadě, Japonsku a na Ukrajině. Naopak agresivně protiruská byla předloni média v Chile a Brazílii.

Česko je „zlý trpaslík“

Podle institutu patří česká média do skupiny tzv. zlých trpaslíků – zemí, které nevytvářejí velký počet materiálů, ale přesto většina z nich má negativní obsah. Na jednu neutrální zprávu o Rusku připadá bezmála pět negativních materiálů. Loni se v českých médiích objevilo pouze 80 neutrálních materiálů o Rusku. V antiruském žebříčku českých médií vede podle RISI týdeník Respekt.