Libye má strach z islamistů, žádá o zrušení zbrojního embarga

Tripolis - Libye žádá Radu bezpečnosti OSN o zrušení embarga na dovoz zbraní a pomoc s budováním armády. Zemí čtyři roky po pádu režimu Muammara Kaddáfího stále zmítají střety znepřátelených milicí a chaos. Toho se snaží využít Islámský stát (IS) - oblast se pro něj stává novou baštou. Egyptský prezident před pár dny vyzval mezinárodní společenství k intervenci.

Libye má v současné době dvě vlády, část území navíc ovládli islamisté. „Zastavení terorismu se v Libyi dosáhne jen politickým a institucionálním odhodláním jednotné libyjské vlády, která bude potřebovat silnou a jasnou podporu mezinárodního společenství,“ podotkl speciální velvyslanec OSN v Libyi Bernardino Leon. 

Rozvrácená severoafrická země by se pro zfanatizované teroristy mohla stát místem, odkud se pokusí spolu s migranty dostat na jih Evropy. IS chce podle britského listu Daily Telegraph za tímto účelem poslat do Libye větší množství bojovníků.

Libyjské vládě je v tuto chvíli dovoleno dovážet zbraně a související materiál jen v omezeném množství  a se souhlasem výboru Rady bezpečnosti OSN, který dohlíží na zbrojní embargo uvalené v roce 2011. 

  • Libyjský ministr zahraničí Muhammad Dajrí: „Libye potřebuje rozhodující přístup ze strany mezinárodního společenství, aby nám pomohlo vybudovat kapacity národní armády. A to bude možné díky zrušení zbrojního embarga, aby naše armáda mohla přijímat techniku a zbraně, aby se vypořádala s tímto nekontrolovatelným terorismem.“

Teroristé z hnutí Islámský stát (IS) v Libyi popravili 21 egyptských křesťanů, video zveřejnili v neděli. Káhira odpověděla nálety, při nichž zemřelo asi 150 radikálů. A vyzývá k širšímu zapojení do boje proti radikálům. Bombardovat jejich pozice hodlá i dál. „Musíme to udělat znovu a musíme to udělat my všichni společně,“ uvedl egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1. 

Na videu s vraždou koptů je vidět, jak členové IS přivádějí rukojmí k moři. „Křižáci, bezpečí pro vás zůstává pouhým přáním… Přísaháme Alláhovi, že promísíme s vaší krví mořskou vodu, v níž jste skryli tělo šajcha Usámy bin Ládina,“ sdělil na videu mluvčí radikálů. V Sýrii a Iráku IS ovládá několik severních provincií, jejichž správu zajišťuje vždy 12 guvernérů. V Libyi má pod kontrolou tři oblasti, černé prapory této organizace vlají v Darně od svržení Kaddáfího. Video s vraždou koptů je podle titulků pořízeno v oblasti Tripolisu, podle sdělovacích prostředků ale možná v blízkosti Syrty, kde byli Egypťané uneseni.

Politicky roztříštěná Libye

  • Tripolis: Sídlo vlády jmenované předchozím parlamentem, který napadl legitimitu loňských voleb.
  • Tobrúk: Sídlo mezinárodně uznávané vlády, která byla vyhnána z hlavního města nedlouho po volbách v roce 2014.
  • Obě vlády podporují místní milice.
  • Bengází: Druhé největší město a sídlo revoluce roku 2011 - nyní z velké části v rukou islámských bojovníků, někteří jsou napojení na al-Káidu.
  • Misuráta: Třetí největší město a hlavní přístav, také loajální k vládě v Tripolisu. Zdejší milice ji drží u moci.
  • Darna: Bašta Islámského státu.