Izrael překrucuje naše postoje k íránskému jádru, hlásí Bílý dům

Washington - Spojené státy obvinily Izrael, že zveřejňuje nepřesné informace z jednání o sporném íránském jaderném programu. Podle mluvčího amerického prezidenta Joshe Earnesta židovský stát vytrhává z kontextu vyjednávání s Teheránem určité věty, čímž překrucuje americké postoje. „Není pochyb o tom, že některé z věcí, které Izraelci řekli o našich vyjednávacích pozicích, nebyly přesné,“ prohlásil Earnest.

Mezinárodní vyjednávání o íránském jaderném programu je nyní v klíčové fázi. V březnu by měl být dojednán rámec konečné dohody, podrobnosti pak do července. Americký prezident Barack Obama do výsledků jednání vkládá velké naděje, proto opakovaně vyzval Kongres, aby prozatím odložil chystané zpřísnění amerických sankcí. Varoval také, že je připraven je vetovat, pokud je zákonodárci schválí.

Prohlášení Bílého domu podle pozorovatelů povede ještě k většímu napětí mezi americkým a izraelským postojem v přístupu k Íránu. Židovský stát, tradiční spojenec USA, dlouhodobě považuje Teherán za bezpečnostní hrozbu a žádá zpřísnění mezinárodních sankcí, naopak Washington chce upřednostnit diplomatické řešení.

V březnu se do USA chystá izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který s projevem vystoupí v Kongresu a také ve vlivné židovské lobby - Americko-izraelském výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Netanjahu dostal pozvání od republikánského šéfa americké Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. To rozhořčilo Bílý dům, podle něhož Boehner porušil obvyklý diplomatický protokol, neboť Obamu předem neinformoval. Bílý dům následně uvedl, že prezident Netanjahua nepřijme, nesetká se s ním ani šéf americké diplomacie John Kerry.