Nulové velení a nic než chaos, stěžují si vojáci po ústupu z Debalceve

Kyjev - Porážka ukrajinských vojsk v Debalceve dnes vyvolala tvrdou kritiku, která zaznívá na adresu kyjevského vojenského velení na sociálních sítích i na ukrajinských zpravodajských serverech. Navzdory prohlášení prezidenta Petra Porošenka o „organizovaném a plánovitém“ stažení jednotek je debalcevský ústup podle ukrajinské opozice a velitelů dobrovolnických praporů projevem chyb armádního velení.

„Měli jsme dost sil i bojových prostředků,“ komentoval ústup velitel domobraneckého praporu Donbas Semen Semenčenko. „Problémem je velení a koordinace, jsou na té nejhorší možné úrovni,“ dodal.

Podle tvrzení ustupujících vojáků nedostávaly oddíly na bojové linii dostatek posil, chaotický byl prý i ústup. Mnozí vojáci museli údajně frontu opustit pěšky, jiní ani nevěděli, zda jde o vyklizení pozic nebo pravidelnou rotaci. „Řekli nám jen, že musíme odejít, protože naše jednotka má velké ztráty,“ řekl novinářům voják, který se představil jako Mykola. „V bunkru jsem se loučil se životem nejmíň stokrát. Ostřelovali nás s neskutečnou přesností. Mají k dispozici mnohem lepší vybavení,“ dodal další z vojáků, kterému se podařilo Debalceve opustit.

Generální štáb viní dobrovolnický prapor

Ukrajinský generální štáb podle agentury Unian obvinil z neúspěšné obrany Debalceve dobrovolnický prapor Krivbas z Dněpropetrovska, který prý o své vůli opustil linii fronty. „Ani slovo o tom, že neexistovalo velitelské spojení, že nepřicházely posily, technika, dělostřelectvo, že jsme museli mlčky sledovat umírání raněných, které nikdo neevakuoval, že velitel sektoru obrany beze stopy zmizel,“ kritizoval stanovisko generálního štábu velitel praporu Mykola Kolesnyk.

Debalceve je ztraceno, co bude dál?

Podle mínění ukrajinských analytiků se obsazením Debalceve útočné úmysly separatistů nevyčerpaly. Nejistota panuje jen ohledně směru příštího útoku. Podle analytika Vadyma Denysenka dobytím Debalceve válka neskončí, útoky se podle něj soustředí na sever Luhanské a na jih Doněcké oblasti.

Příštím terčem separatistů a vojáků ruské armády bude podle Denysenka takzvaná Bachmutka, komunikace vedoucí z povstaleckého Luhanska na severozápad směrem k Severodoněcku a Rubižnému. „Je to přímá cesta do Charkova,“ řekl Denysenko kyjevské televizi Espreso.

Další možností je tažení na přístav Mariupol, od jehož předměstí dělí nyní povstalecké oddíly 15 až 20 kilometrů. Dobytím Mariupolu by se separatistům a hlavně Moskvě otevřela cesta podél azovského pobřeží přímo na anektovaný Krym, shodují se ukrajinští politologové.