U břehů Izraele byl vyloven tisíciletý poklad nevyčíslitelné hodnoty

Jeruzalém - Potápěči nalezli u izraelských břehů asi 2 000 zlatých mincí starých zhruba tisíc let. Jde o největší nález tohoto typu ve Středozemním moři. Podle izraelského úřadu pro památky je nález tak cenný, že se jeho hodnota vůbec nedá vyčíslit.

Potápěči vylovili 6 kg zlatých mincí (zdroj: ČT24)

Jedná se o objev vpravdě nečekaný. Potápěči mince nalezli náhodou, když zkoumali zbytky starého přístavu v Caesareji. Několik jich vylovili a vrátili se na břeh, aby o nálezu informovali instruktora svého klubu. Přivolaní odborníci pak na místě našli 2 000 mincí různé hodnoty, které se používaly v období, kdy v severní Africe vládli Fátimovci. Jejich chalífát zanikl roku 1171. „Nejmladší mince pochází z roku 1036, všechny jsou ve velmi dobrém stavu, protože jsou takřka všechny vyrobeny z čirého zlata,“ říká blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Potápěči předpokládají, že se na místě najdou další zlaté mince,“ sdělil Szántó. Archeologové proto budou v místě nálezu dále pátrat, i proto, aby získali informace o přesnějším původu mincí. „Je tam pravděpodobně vrak lodi, která vezla vládě v Egyptě peníze vybrané na daních. Také je možné, že ty peníze měly být použity k výplatě žoldu v posádce Fátimovců, která chránila Caesareu,“ řekl Kobi Šarvit, který vede v izraelském úřadu pro památky oddělení podmořské archeologie.

V úvahu podle Šarvita připadá i varianta, že peníze byly převáženy na velké obchodní lodi, která obchodovala s městy na středomořském pobřeží. Nalezené mince váží dohromady devět kilogramů a k jejich odhalení na dně zřejmě přispěly zimní bouře.

Vydáno pod