Lavrov: Jsme zarmouceni tím, co se děje v Debalceve

Moskva - Pro východní Ukrajinu neexistuje jiná možnost řešení než příměří, řekl dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva je podle něj zarmoucena situací, která nastala v Debalceve. „Nechtěli bychom, aby politické ambice a snaha ukázat tvrdost převládly nad nejvyšším úkolem - zachránit lidské životy,“ prohlásil Lavrov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal všem jednotkám rozkaz vyklidit Debalceve. Z města podle něj odešlo už 80 procent vojáků, a to s veškerou výzbrojí. Zahraniční média i ukrajinští novináři ovšem tvrdí, že se z Debalceve podařilo dostat pouze několika stovkám vojáků, kteří byli při ústupu navíc ostřelováni. Po nočních bojích jsou prý v ulicích města stovky mrtvých a zraněných, řada vojáků se už povstalcům vzdala.

„Když se shromáždili účastníci jednání v Minsku, prezident Vladimir Putin ihned navrhl dohodu o urovnání situace kolem Debalceve. Už tehdy sdělil naše informace o tom, že je tam značné uskupení ukrajinských vojsk obklíčeno a je třeba udělat vše pro to, aby lidé mohli z obklíčení důstojně vyjít. Ukrajinské prohlášení ale pravilo, že takový problém neexistuje a žádné obklíčení není. Naše další pokusy vyřešit tento problém nebyly vyslyšeny a došlo k tomu, k čemu došlo,“ uvedl dnes šéf ruské diplomacie.

Podle něj příměří platí na téměř celé linii fronty, výjimkou je debalcevský kotel, kde se vojáci snaží zevnitř i z vnějšku prorazit obklíčení. „A domobrana na to samozřejmě odpovídá,“ podotkl Lavrov. Jedinou možností pro uklidnění situace je podle něj okamžité ukončení střelby a snahy změnit v Debalceve status quo, který zde vznikl okamžikem vyhlášení příměří 15. února. V neděli už byla ukrajinská vojska podle tvrzení vzbouřenců v Debalceve v obklíčení a bránila se ostřelování města z okolních kopců, které obsadily povstalecké oddíly.

„Počítám s tím, že převládne zdravý rozum a na prvním místě bude úkol zachránit život těch, kteří se ocitli v obklíčení. Mnozí se už začínají vzdávat,“ poznamenal Lavrov s tím, že s těmito vojáky je zacházeno humánně - dostávají prý teplé oblečení, jídlo a mají možnost se osprchovat.

Na Ukrajině musí začít jednání o změně ústavy, apeluje Lavrov

„K zastavení palby musí dojít všude, i v takzvaném debalcevském kotli. Jsme pro to, aby se všechna ustanovení minských dohod, včetně zahájení politického procesu, začala bezodkladně plnit,“ řekl ruský ministr. Jednání o změnách ústavního uspořádání Ukrajiny se musí účastnit i zástupci doněcké i luhanské lidové republiky. „Budeme doufat, že tento proces bude probíhat a že nynější situace v Debalceve nebude využita k tomu, aby se našly záminky ho překazit. Takové pokusy se konaly i po předchozích dohodách. A nechceme, aby se to opakovalo,“ ujistil Lavrov.

Unie a NATO žádají konec bojů, ve hře jsou nové sankce

Pro ministryni zahraničí Evropské unie Federiku Mogheriniovou jsou bojové operace v Debalceve jasným porušením příměří ze strany povstalců. „Separatisté musejí zastavit veškeré bojové akce. Rusko a separatisté musejí okamžitě a úplně dodržovat závazky dojednané v Minsku v souladu s úterní rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Musejí respektovat příměří a stáhnout těžké zbraně,“ prohlásila Mogheriniová. EU je podle ní připravena podniknout „příslušné kroky,“ pokud boje neustanou.

Pokud ukrajinské příměří selže, měla by Evropa reagovat prodloužením protiruských sankcí. Na tiskové konferenci v Lisabonu to dnes řekl britský ministr zahraničí Philip Hammond. „Dnes ráno jsem se doslechl, že prezident (Vladimir) Putin vyzval ukrajinské síly v Debalceve, aby se vzdaly. To rozhodně neodpovídá duchu dohod z minulého týdne. Rusko odhalilo své skutečné záměry,“ řekl Hammond.

Průchod svému rozhořčení dal dnes v lotyšské Rize i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Na konferenci ministrů obrany Evropské unie řekl, že situací v Debalceve je „hluboce znepokojen“. Neochota separatistů respektovat příměří podle něj ohrožuje minské mírové dohody. „Vyzývám Rusko, aby skoncovalo s podporou separatistů a stáhlo své jednotky a zbraně z východu Ukrajiny v souladu s minskou dohodou,“ řekl Stoltenberg.