Radikálové obchodují s lidskými orgány, tvrdí Bagdád

Bagdád - Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) podle Iráku obchodují s lidskými orgány. Země chce, aby se podezřením zabývala Rada bezpečnosti. Podle iráckého velvyslance při OSN se prý množí nálezy mělkých hrobů, v nichž jsou lidská těla bez orgánů. V Mosulu prý teroristé zavraždili několik lékařů, kteří odmítli orgány vyoperovat. Irák zároveň obvinil IS z genocidy.

Zpravodaj ČT: Útok IS u Irbílu se podařilo zastavit (zdroj: ČT24)

Zvláštní zmocněnec OSN pro Irák Nikolaj Mladenov oznámil, že v lednu v zemi přišlo v bojích o život na 790 lidí. Nejdůležitějším úkolem je podle něj vybojovat zpět území, která IS obsadil v loňském roce. Skupina drží podle odhadů až třetinu území nejen v Iráku, ale i v Sýrii, kde zavádí islámské právo šaría.

Kurdové odrazili útok islamistů u Irbílu

Podle Mladenova jsou nejznepokojivější zprávy o odvetných útocích na sunnity z oblastí, které už armáda s pomocí milicí a Kurdů osvobodila. IS v noci zaútočil na dvě kurdská města jižně od iráckého Irbílu, informovala americká televizní stanice CNN. Islamisti je napadli z několika směrů.

V oblasti letecky zasahuje i mezinárodní koalice. Kurdové nakonec podle CNN radikály zastavili. Na místě jsou podle velitelů mrtví, nálety ale zabily i velké množství islamistů. „Islamisté neustále vyhrožují novou ofenzivou proti západu, proti srdci kurdské domoviny na severu Iráku. Mluví se také o tom, že se Islámský stát snaží vázat co největší kurdské síly na východě, aby se nemohly zapojit do ofenzivy irácké vlády s cílem osvobodit milionový Mosul,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Islámský stát podniká téměř denně výpady proti pozicím kurdské obrany v oblasti vzdálené necelých 50 kilometrů od Irbílu. Kurdové si dlouhodobě stěžují, že mají k dispozici méně výkonné zbraně než IS.