Prokurátor žádá kvůli nedostatku důkazů zproštění viny Strausse-Kahna

Lille – Prokurátor v případu Dominiqua Strausse-Kahna žádá zproštění viny. Stalo se tak poté, co většina žalujících v pondělí odvolala svá obvinění pro nedostatek důkazů. Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu je souzen pro podezření z kuplířství.

„Vyšetřování ani průběh procesu neumožnily dokázat, že se Strauss-Kahn dopustil trestného činu kuplířství,“ řekl prokurátor na závěr svého vystoupení u soudu poté, co naprostá většina žalujících odvolala svá obvinění. Varoval přítomné před argumentací, která se zaměřovala na morální stránku sexuálního života obžalovaného a jeho neblahou pověst.

Strauss-Kahn vypověděl, že v době působení v čele MMF se účastnil orgií, že měl i drsný sex se svými sexuálními „úlovky“ a že potřebuje sex mimořádně často. Nic z toho ale není protizákonné, zdůraznil prokurátor.

Po vyjádření obžalovaného a svědků na probíhajícím procesu dospěly žalující strany k přesvědčení, že není dost důkazů, že Strauss-Kahn porušil zákon, vysvětlili advokáti žalujících stran.

Soud posuzuje hlavně to, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, kuplířství ano.

Strauss-Kahn již dříve přiznal, že měl zálibu v bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami. Vždy ale tvrdil, že nevěděl, že přítomné ženy byly prostitutky a že byly placeny. To samé řekl u soudu minulý týden a žádný z předvolaných svědků to nevyvrátil.

Pětašedesátiletému levicovému politikovi, jehož kariéru zničila jeho vášeň k ženám, hrozí v případě prokázaného kuplířství až desetileté vězení a pokuta 1,5 milionu eur (41,5 milionu Kč). Proces má skončit 20. února.

Proces v Lille, v němž je pro údajné kuplířství stíháno dalších 13 osob, se koná bezmála čtyři roky poté, co Strauss-Kahn musel opustit post šéfa MMF a ztratil šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou. V této kauze obě strany po více než ročním vyjednávání dosáhly mimosoudní dohody.

Vydáno pod