Žalobci žádali izolaci Navalného od společnosti, vyvázl s podmínkou

Moskva – Moskevský odvolací soud ponechal v platnosti původní podmíněný trest 3,5 roku vězení pro opozičníka Alexeje Navalného. Ruští žalobci žádali deset let nepodmíněného vězení. V původní výši 3,5 roku nepodmíněně zůstal i trest pro Navalného bratra Olega.

V kauze údajné zpronevěry peněz firmy Yves Rocher se po prosincovém verdiktu prvoinstančního soudu odvolaly obě strany. Obhajoba tvrdila, že Navalnyj je nevinen, a požadovala zrušení trestu.

Žalobci naopak trvali na tom, že původně vynesený podmíněný trest 3,5 roku je příliš mírný a neodpovídá způsobené škodě. Navalného je třeba „izolovat od společnosti,“ zaznělo dnes v soudní síni z úst ruských prokurátorů. Pro Alexeje Navalného žádali deset let nepodmíněně, pro jeho bratra Olega osm let.

Moskevský soud uložil Navalnému koncem loňského prosince trest za údajnou zpronevěru peněz francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Rozsudek nad známým opozičním blogerem a kritikem Kremlu vyvolal ostrou reakci USA a Evropské unie a demonstrace v Moskvě.

Navalnyj podle žalobců zpronevěřil 27 milionů rublů (15 milionů Kč v tehdejším kurzu). Už loni byl odsouzen k pětiletému trestu, později změněnému na podmínku, za údajný podvod a zpronevěru 16 milionů rublů v dřevařské firmě Kirovles. Navzdory tomuto rozsudku Navalnyj v září 2013 ve volbách moskevského starosty získal druhou příčku s 27 procenty hlasů.

Opozičník považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované – tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet. Kvůli vyměřenému podmíněnému trestu se bloger nesmí v roce 2018 zúčastnit prezidentských voleb.