Egypt žádá OSN o intervenci v Libyi

Káhira - Rada bezpečnosti OSN by měla podle Egypta pověřit mezinárodní koalici k intervenci v Libyi. Země je podle egyptského prezidenta už od revoluce 2011 ponechaná napospas radikálům. Teroristé z hnutí Islámský stát (IS) v Libyi popravili 21 egyptských křesťanů. Káhira odpověděla nálety, při nichž zemřelo víc než 50 lidí.

Káhira vyzývá k širšímu zapojení do boje proti skupině, která se hlásí k radikální organizaci
IS. Bombardovat pozice radikálů hodlá i dál. „Musíme to udělat znovu, a musíme to udělat my všichni společně,“ uvedl egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1.

Mezinárodní koalice se zapojila do bojů, které v roce 2011 svrhly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podle Sisího ale tato mise zůstala „nedokončená“. Libye má nyní dvojí vládu a parlament. Mezinárodní vedení nesídlí v Tripolisu, ale v Tobrúku na východě země. „Opustili jsme Libyjce, z nichž se stali vězni extremistických milicí,“ konstatoval egyptský prezident. 

Itálie se obává další vlny uprchlíků

Také italský premiér vyzval OSN, aby se vážně zabývala řešením situace v Libyi. Podle Říma by v důsledku chaosu mohlo v dohledné době do Itálie dorazit až 200 tisíc uprchlíků. Jen od začátku letošního roku doplulo k italským břehům více než 6 000 běženců.
  
Rada bezpečnosti OSN by podle Renziho měla přimět účastníky všech bojujících stran v Libyi, aby zasedli k jednacímu stolu. Součástí řešení chaosu by podle něj měla být Liga arabských států i Evropská a Africká unie. Pominout by se neměly ani zájmy místních kmenů.

Na videu s vraždou koptů je vidět, jak členové IS přivádějí rukojmí k moři. „Křižáci, bezpečí pro vás zůstává pouhým přáním… Přísaháme Alláhovi, že promísíme s vaší krví mořskou vodu, v níž jste skryli tělo šajcha Usámy bin Ládina,“ sdělil na videu mluvčí radikálů. V Sýrii a Iráku IS ovládá několik severních provincií, jejichž správu zajišťuje vždy 12 guvernérů. V Libyi má pod kontrolou tři oblasti, černé prapory této organizace vlají v Darně od svržení Kaddáfího. Video s vraždou koptů je podle titulků pořízeno v oblasti Tripolisu, podle sdělovacích prostředků ale možná v blízkosti Syrty, kde byli Egypťané uneseni.

V Libyi jsou podle některých údajů až dva miliony Egypťanů, kteří tam našli nebo hledají lepší pracovní podmínky. Káhira je už loni vyzvala, aby v zemi nezůstávali. V září pak vydala zákaz do Libye cestovat. Většina egyptských občanů tam ovšem zůstala.
  
Egyptská armáda už začala rozmísťovat své jednotky ve zvýšeném počtu ve všech částech země. Vojáci mají za úkol chránit strategické objekty. 

Haarec: Muslimské země útočí na cizím území, Západu se neptají
  
Káhira se nálety na pozice IS v Libyi veřejně připojila k dalším arabským státům - Jordánsku, a některým zemím Perského zálivu -, které bojují proti IS. Metody, které IS používá na Blízkém východě, vedou k nové geopolitické situaci, upozornil list Haarec. Jednotlivé arabské státy mezi sebou vytvářejí aliance a útočí na území jiných arabských zemí. Neptají se přitom žádného západního koordinátora, jestli mohou útok provést.

To byl případ jordánských náletů na IS v Sýrii po vraždě jordánského pilota a nyní je to i případ egyptských útoků v Libyi. IS se podle Haarecu podařilo rozvolnit hranice suverénních států tak, jak od okupace Kuvajtu vojsky Saddáma Husajna v roce 1990 nedokázal žádný diktátor.