Střelba v Kodani: Rozvědku varovaly před útočníkem vězeňské úřady

Kodaň - Dánská rozvědka uvedla, že neměla žádné konkrétní indicie, že muž podezřelý z víkendové střelby v kavárně v Kodani měl spáchat teroristický útok. Tajné služby ale přiznaly, že je vězeňské úřady před dotyčným varovaly. Okolí kavárny navíc policie evakuovala i v úterý, důvodem byl podezřelý balíček před budovou. Nakonec ale pyrotechnici žádnou výbušninu nenašli.

„Kavárna přijala zásilku, která je vzhledem k víkendovým událostem považována za podezřelou,“ sdělil ráno dánské televizi TV2 policista Henrik Stormer. Zanedlouho policie na svém twitterovém účtu oznámila, že experti přivolaní do kulturního střediska Krudttönden výbušniny v zásilce neobjevili.

Kodaň zůstává ve stavu nejvyšší ostražitosti. Podezřelého z atentátu policie o víkendu zastřelila. Muž nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde se konala diskuse o svobodě projevu. Pořádal ji švédský kreslíř Lars Vilks kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Vilks vyvázl bez zranění, ale útočník zabil 55letého muže a zranil tři policisty.
  
V noci na neděli pak atentátník střílel před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. O život připravil židovského civilistu a zranil dva policisty. 

  • Podezřelým z víkendových násilností je Omar El-Hussein, který se narodil v Dánsku palestinským rodičům. Rád prý diskutoval o islámu a netajil se tím, že nemá rád Židy. Údajně se občas choval agresivně, za což nejspíš mohly i drogy.

Podle dánské televize TV2 byl propuštěn z vězení asi dva týdny před víkendovými útoky. V cele si 22letý mladík odpykával trest za ozbrojené přepadení.
  
Vězeňské úřady v září 2014 rozvědce sdělily, že u El-Husseina vypozorovaly při pobytu v káznici změnu chování „směrem k náboženskému extremismu“. „Tajné služby ale neměly důvod v souvislosti s oznámením vězeňských úřadů předpokládat, že muž plánuje teroristický útok,“ tvrdí rozvědka. „Ani těsně před atentáty nebyly žádné náznaky chystaného násilí zaregistrovány.“

Dánská policie zveřejnila fotografii možného pachatele útoku v Kodani
Zdroj: ČTK/AP/Copenhagen Police

Dánské úřady připustily, že se pachatel pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin.

Vilks dnes kritizoval dánskou policii, že byla na hrozbu terorismu špatně připravena. „Od atentátu na pařížskou redakci magazínu Charlie Hebdo bylo vysoké riziko útoků a Dánové to nevzali v úvahu. V sobotu neposílili bezpečnostní opatření,“ prohlásil 68letý kreslíř, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda.

Izraelský premiér pak vyzval Židy k návratu do vlasti. „Židé jsou znovu vražděni jen proto, že jsou Židé. Tato vlna útoků bude pokračovat, stejně jako vražedné antisemitské útoky. Židé si zaslouží bezpečí v každé zemi, ale my říkáme našim židovským bratrům a sestrám, že jejich domovem je Izrael,“ prohlásil Benjamin Netanjahu.

Vydáno pod