Trpaslíci proti obrovi: Na Slovensku se vyrojily nové pravicové strany

Bratislava - Rok před parlamentními volbami vznikají na Slovensku ve velkém nové politické strany. Většina se jich zaměřuje na pravicového voliče – slibují boj proti korupci a za občanskou společnost. Zavedené partaje jsou v ohrožení, protože jim klesají preference. Slováci to nazvali soubojem trpaslíků s obrem - tedy pravicových uskupení proti levicovému Směru-SD premiéra Roberta Fica.

Na Slovensku vznikla řada nových pravicových stran (zdroj: ČT24)

Nové slovenské politické strany chtějí zatočit s korupcí – to mají společné. Třeba Šanca pak slibuje dostat na vysoká místa odborníky namísto politiků. „Lidé jsou frustrovaní z politiky na Slovensku. Asi oprávněně. Ukazují to i výsledky komunálních voleb, takže chceme přinést řešení pro tuto zemi,“ prohlásila zakladatelka strany Eva Babitzová. 

Šanca také slibuje, že pravidla budou platit pro všechny bez výjimky - soudy musí být spravedlivé i v případě politiků a jiných známých osobností. Nastavit chce rovněž rozumné podmínky pro živnostníky a malé podnikatele. 

Do Slovenského parlamentu se před třemi lety probojovalo šest politických stran: Směr-SD, KDH, OLaNO, Most-Híd, SDKU-DS a SaS. Během volebního období si ale někteří poslanci založili nové partaje. Patřila mezi ně třeba Občania, Sieť, Nova nebo Skok. Teď vznikají další a posilují i ty, které poslance v současnosti nemají - SMK, SNS, Šanca, Tip, LSNS, KSS, SZ a NS. 

Odhad? Do parlamentu se dostane nakonec jen 6 stran

Politických stran schopných výrazněji promluvit do nadcházejících voleb je v současné době na Slovensku téměř dvacet. Podle odhadů se ale do parlamentu dostane maximálně šest z nich. 

Z nových stran má největší preference Sieť neúspěšného kandidáta z prezidentských voleb Radoslava Procházky. Sieť slibuje mimo jiné podporu mladých rodin, vyrovnaný rozpočet a budování profesionální státní správy.

Ostatní partaje zatím zůstávají pod pětiprocentní hranicí. „Je to jen pokoušení štěstí. Všichni vycházejí z toho, že na někoho se to štěstí usmát musí,“ konstatoval komentátor Marián Leško. 

Preference slovenských stran
Zdroj: ČT24

Ve štěstí věří i Juraj Miškov, který jako jeden z mála cílí i na levicového voliče. Jeho liberální Skok - Slovenská občanská koalice - na sebe upozornil výzvou k odluce církví od státu. „Chceme prosadit odluku církví. Proto jsme spustili petici, kterou za několik dní podepsaly tisíce lidí,“ podotkl Miškov. 

„Chceme prosperující stát, který řádně plní své povinnosti a přitom se nevměšuje lidem do života. Stát, na který se občan v čase nouze může spolehnout, ale který zároveň umožní každému hledat svoji cestu za štěstím,“ píše se na webové stránce Skoku.

Podle sociologů může několik nových partají uspět na úkor těch zavedených. Pravicové strany totiž téměř nemají skalní voliče. „Častokrát je to o menším zle. O tom, co mi nejmíň vadí ze všech těch špatných alternativ,“ uvedl sociolog Martin Slosiarik.  

  • Pokud mnoho stran získá mezi jedním a pěti procenty, nechtěně pomohou premiéru Robertu Ficovi. V případě rozdrobení hlasů by jeho sociální demokracie mohla znovu získat většinu v parlamentu, i když osloví jen třetinu voličů.