Šedivý: Moskva nemá na separatisty tak velký vliv

Některé skupiny rebelů nejsou ochotny respektovat přání Moskvy, aby bylo příměří dohodnuté v Minsku dodrženo. Lídři separatistů je budou muset dostat pod kontrolu, jinak přestřelky neskončí a nové příměří zkrachuje. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl generál v záloze Jiří Šedivý. Vladimir Putin podle něj neovládá ani své generály. Jinak by se na povstaleckém území neobjevilo tolik ruských tanků v době, kdy se jednalo o krizi v Minsku. Přítomnost ruské techniky u Debalceve mají dokládat satelitní snímky, které zveřejnily o víkendu Spojené státy.

Příměří na Ukrajině platí od neděle na základě dohody z Minsku. Místy je ale porušováno. U strategického města Debalceve jsou hlášeny dokonce ještě intenzivnější boje než před příměřím. V obklíčení zůstávají tisíce ukrajinských vojáků. Povstalci tam navíc odmítli pustit mezinárodní pozorovatele OBSE.

Marek Příhoda, ředitel Ústavu východoevropských studií, FF UK

„Debalceve je jeden ze symbolů úspěchů ukrajinské ofenzivy loni. Je to město považované za železniční uzel a důležitou spojnici mezi dvěma (povstaleckými) oblastmi. Armádě se jeho dobytím podařilo loni tyto oblasti rozdělit. Je jasné, že se separatisté snaží ovládnout zrovna toto město, aby mezi sebou mohly tyto oblasti lépe komunikovat. Rebelové dali několikrát najevo, že jejich minimálním cílem je ovládnutí celého Donbasu.“

Zároveň si kladou další požadavky nad rámec mírových dohod z Minsku - žádají neutralitu Ukrajiny a ukončení protiteroristické operace. „Je zcela evidentní, že ani jedna strana, v tomto případě především povstalci, nemá všechny své složky pod kontrolou. Existuje tu separátní skupina, která sleduje své původní cíle a nechce respektovat závěry přijaté v Minsku. Je to velký problém,“ konstatoval Šedivý.

Přestřelky pokračují také u Horlivky, Mariupolu a Doněcku. Obě strany konfliktu přitom vyzval k bezpodmínečnému dodržování dohod i mluvčí Kremlu. Podle Šedivého ale Moskva nemá takový vliv na rebely, jak si mnozí myslí – i když je zřejmé, že jim dodává zbraně. „Pokud nebude mít Rusko a separatisté kontrolu nad svými jednotkami, celé příměří zase zkrachuje a konflikt bude eskalovat,“ míní Šedivý. 

Kdyby Rusko přestalo s podporou povstalců, nakonec by jim došly zásoby, upozornil generál s tím, že konflikt by pak pravděpodobně skončil. „Otázka je, jak se bude chovat Ukrajina – aby pak nezneužila toho, co se rozhodne v Moskvě, a nedošlo k dalším aktivním krokům ze strany Kyjeva, což by destabilizovalo celý region po další období,“ poznamenal Šedivý. 

Generálové zřejmě Putina neposlouchají, oslabuje to jeho pozici

Podle Spojených států nasadila ruská armáda velké množství dělostřeleckých a raketových systémů k ostřelování ukrajinských pozic u Debalceve. Dokládat to měly satelitní snímky. „Je to obrovský problém. Porošenko v Minsku žádal okamžité zastavení palby, ale Putin tam vytvořil prostor asi 72 hodin. Asi si nebyl jistý, jak budou povstalci reagovat na závěry z Minsku,“ konstatoval Šedivý. Povstalci se pak snažili využít posledních hodin, aby získali na úkor Ukrajinců co nejvíc. 

Podle Šedivého je také otázka, jestli má Putin pod kontrolou své vlastní generály. „Není možné, aby se najednou začalo přesouvat tak velké množství tanků na separatistické území. Kdyby Putin měl stoprocentní kontrolu nad svými podřízenými, tak by se to nemohlo stát. Znevažuje to i jeho pozici jako prezidenta Ruska,“ zdůraznil bývalý náčelník Generálního štábu AČR. 

Rozšíření sankcí vůči Rusku? Chyba míní Šedivý

Ukončení bojů a stažení těžké techniky bude trvat déle, než svět očekával, míní Šedivý. Věří ale, že se situace vyřeší - pro Putina je to otázka prestiž, připomněl generál. Rozšíření unijních sankcí vůči Rusku bylo podle něj nelogické. „Byla to chyba, řada lidí, která je na straně Ruska, si řekne: 'Proč jsme to všechno dělali, když se k nám chovají jako k agresorům a naše pozitivní kroky nebyly vnímány správně',“ dodal Šedivý. Moskva už Unii pohrozila odvetou.

Zásadní body dohody nově dosažené v Minsku

- příměří od 15. února

- stažení těžkých zbraní - probíhat má od 17. února a trvat dva týdny

- propuštění všech vězňů, amnestie pro všechny účastníky bojů

- stažení všech zahraničních bojovníků, zbraní a techniky z Ukrajiny, odzbrojení všech ilegálních skupin

- zrušení restrikcí proti Donbasu, aby se mohl vrátit k normálnímu životu

- ústavní reforma umožňující do konce roku decentralizaci povstaleckých oblastí

- Kyjev do roka dostane pod kontrolu mezinárodní hranici