Účastníci summitu z Minsku jsou spokojeni s dodržováním příměří

Paříž/Kyjev – Francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko dnes během telefonní konference konstatovali, že příměří na východě Ukrajiny je v zásadě dodržováno. Informoval o tom Elysejský palác.

Státníci v telefonickém rozhovoru „konstatovali, že dodržování příměří“ na východě Ukrajiny „je celkově uspokojivé navzdory místním incidentům, které se musejí urychleně urovnat“, informoval úřad francouzského prezidenta.

Příměří mezi vládními silami a proruskými separatisty, dohodnuté ve čtvrtek za účasti kancléřky a prezidentů v Minsku, začalo platit v noci na dnešek kyjevského času (v sobotu 23:00 SEČ). Telefonický rozhovor státníků se údajně uskutečnil několik hodin poté, co příměří vstoupilo v platnost.

Lidé v Doněcku se po měsících odvážili vyrazit do parku

Napjatá situace přetrvává u strategického města Debalceve, kde rebelové obklíčili několik tisíc vojáků. Jinde, například v Doněcku, se lidé opatrně vracejí k normálnímu životu. „Doněck je klidným městem, jakým už týdny a měsíce nebyl. Lidé se dokonce rozhodli vyjít do parku na procházku, a to už jsme tady dlouho neviděli. Včera touto dobou jsme ještě v okolí města slyšeli palbu, ale teď už je naprosté ticho. Separatisté nehlásí žádné ostřelování, potvrdili jen, že zahájili opravu městské infrastruktury,“ informoval z Doněcku zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Řada Ukrajinců využila první hodiny nového příměří ke kontrole svých domovů, které museli kvůli bojům opustit. Jen pár hodin před příměřím přišla o dům Ludmila Daševská. Od sousedů slyšela, že u ní hoří. „Běžela jsem a pádem jsem si vyrazila zuby. Nic tu nezůstalo, na dům dopadly dva granáty,“ vypráví se slzami v očích. Domy sousedů jsou na tom prakticky stejně.

Ludmila Daševská prohlíží trosky svého domu
Zdroj: ČT24